Two Rivers Marathon: een unieke omgeving om samen een ultieme sportbeleving mee te maken.
Two Rivers Marathon: een unieke omgeving om samen een ultieme sportbeleving mee te maken. (Foto: Gijs van Tuijl )

Sportbeleving en citymarketing

Rijdend in de auto heeft Marco van Leeuwen tijd voor een interview. Dat kenmerkt de ondernemer uit Zaltbommel die samen met Gamerse Ed Kooijman in drie jaar de Two Rivers Marathon uit de grond heeft gestampt dat nu al in de top 10 van Nederland staat. Marathons lopen is een ultieme uitdaging voor de twee organisatoren én heel veel andere loopfanaten.

door Jetty Duister

Zaltbommel - Bewegen is goed voor je. 42,2 kilometer hardlopen voor je lol is wel een level hoger. Daar heb je begeleiding voor nodig. Van Leeuwen en Kooijman hebben die hulp vroeger ook gehad. Om te ontspannen -of misschien wel te ontsnappen- aan de dagelijkse druk van het werk als consultant, was adrenaline pompen op de lange afstand een prima idee.

Van Leeuwen vertelt over 'zijn' marathons: "New York, Berlijn, Londen en Parijs lopen. Dat is sportbeleving. Meedoen aan de twee Oceans Marathon in Kaapstad over 56 kilometer is dan weer iets nieuws. Samen met Ed hebben we die ultraloop gedaan. Het was fantastisch en door die ervaring zijn we commerciële reizen gaan organiseren om daar te lopen. Wij zorgen voor de begeleiding. In ons enthousiasme kwam de gedachte op om niet alleen onze trainingsrondjes in Zaltbommel en omgeving te lopen, maar ook een echte marathon!"

Hardloopbeleving met braai
Het idee van de Two Rivers Marathon werd gevoed door een sporthart en de uitdaging dat zoiets moest kunnen in de Bommelerwaard. "Bij de eerste editie waren er tachtig deelnemers. Die waren erg enthousiast, ook over de Zuid-Afrikaanse elementen zoals de braai na afloop. Daarna ging het hard. Van 200 naar 400 deelnemers in editie drie. Inschrijven voor 10 februari kan niet meer. De teller staat op 700 deelnemers, waarvan 105 uit het buitenland." Met zelfs lopers uit Rusland, USA én, niet verrassend, Zuid-Afrika is het gerechtvaardigd dat de tien leden van het organisatieteam trots zijn. De gecreëerde hardloop beleving slaat dus aan.

Draaiboek
Naast Van Leeuwen, Kooijman en hun team zijn er nog 125 vrijwilligers druk doende met hun eigen taak. Door het succes is het draaiboek wel anders dan de vorige keer, zoals de startplek en de finish. Nu op de Markt in de binnenstad van Zaltbommel. De kleedruimten en het samenkomen van de deelnemers is in de Sint-Maartenskerk: heel bijzonder! Voor de gemeente is dit citymarketing van de bovenste plank waar ze zelf niet veel aan hoeven te doen. Wel is er overleg over verkeer, veiligheid en andere wettelijke bepalingen met de beleidsmedewerkers, EHBO, politie en brandweer. De medailles worden uitgereikt door de wethouders van sport. Kees Zondag (Zaltbommel) doet dat voor de hele 'marathonners' en Van Holten (Maasdriel) op het halve marathonpunt in Hedel voor degenen die als duo lopen.

"Niet iedereen kan een marathon lopen. Daarom is er een Run Bike Run voor teams en kun je duomarathons gelopen. Je loopt dan ieder de helft. We zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid als organisatie, maar we verwachten ook van de deelnemers dat zij met gezond verstand lopen. Over het algemeen weten marathonlopers wel waar ze mee bezig zijn. Toch zullen fietsers, namens de organisatie, een oogje in het zeil houden. Er zijn voldoende posten voor verzorging en andere zaken. En mocht het echt niet lukken dan haalt de bezemwagen je op."

Prestatie en gemoedelijkheid
Zijn die twee zaken wel met elkaar te combineren? Volgens de organisatie van de Two Rivers Marathon is dat de reden waarom er zoveel mensen inschrijven. "Wij scoren bij onze doelgroep hoog. Vijfentwintig procent is actief voor de twee Oceans Marathon, vijf tot tien procent heeft een link met Zuid-Afrika, en de rest is actief binnen het circuit van city marathons. Maar er is een trend gaande. Veel deelnemers zijn de drukte van de grote marathons zat en willen lekker lopen. Meer persoonlijke aandacht, een gemoedelijke sfeer en een ander parcours. Want zo langs de rivieren rennen, vind je nergens."

Nog een gadget: de startnummers, je krijgt er zelfs twee, zijn anders dan anders. Zowel aan je voor- als achterkant ben je herkenbaar met je naam. En er staat meer op. De 'vastbyters', een Zuid-Afrikaanse term, zijn zij die alle edities gelopen hebben. Die kunnen pronken met een geel middenstuk op hun startnummer. En toch ook de prestatiedrang van sommigen niet vergeten, want tijdens deze wedstrijd kun je je nu officieel kwalificeren voor de ultraloop in Zuid-Afrika. Zonder kwalificatie kun je namelijk niet meedoen.

Heroïsch
De olympische gedachte dwaalt altijd rond als het gaat om de marathon. Het is een strijd met jezelf en de elementen. 10 februari: Het kan vriezen, dooien, hard waaien of regenen. Volgens van Leeuwen zullen alleen sneeuw en gladheid leiden tot kritisch overleg. "Dan moet je overwegen of we door kunnen gaan. We hopen natuurlijk op strakblauwe luchten en een zonnetje. Dat brengt mensen naar buiten. Het zou prachtig zijn als er veel support is vanuit de bevolking. De start is om 11.00 uur bij De Poorterij en vanaf 13.30 uur wordt er gefinisht in de Waterstraat. Daar wordt ook veel georganiseerd."

Tegenwoordig heeft ieder groot sportevenement een goed doel als nevenactiviteit. Dat geldt ook voor de organisatie van de Two Rivers Marathon: Hout Bay United Football Community, gebruikt sport om verschillende gemeenschappen te verbinden. Met de ontwikkeling van voetbalinitiatieven hoopt men educatieve ondersteuning, training en mentorschapprogramma's aan te bieden aan de jeug. Rond Pasen hoopt Van Leeuwen de cheque te kunnen overhandigen.

Meer berichten