Vriendelijke ducktape

Foto: Picasa

door Jules Leerintveld

Hoe bizar kunnen klachten van vakantiegangers zijn? Een gezin op reis in het diepe zuiden van Spanje beklaagde zich over de winkels die elke middag gesloten waren. "Kunnen ze die siësta niet afschaffen?" Een andere happy family verbleef in een vakantiepark en beklaagde zich over het ontbreken van een eiersnijder in de keuken. Je gaat vrolijk op vakantie in India, sowieso een vat vol tegenstrijdigheden, en beklaag je over de curry's die ze overal hebben. Toevallig is dat het nationale gerecht en als je daarvan niet houdt, blijf thuis en eet weer gewoon friet van Piet. Ieder land heeft nou eenmaal zijn eigen cultuur en daar horen nou eenmaal andere gewoonten en gebruiken bij en ook ander eten. Reizen is je onderdompelen in andere culturen en je verwonderen over alles wat niet alledaags is. Stap uit je comfortzone.

Op verre reizen die vaak als avontuurlijk worden gepromoot heb je vaak notoire klagers die zich profileren als wereldreizigers, maar elke dag minutieus het dagprogramma bestuderen en vervolgens commentaar hebben op alles wat maar enigszins afwijkt van de reisbeschrijving. Op een reis met de Transmongolië-Express, een reis door drie landen met totaal verschillende culturen, was een Nederlandse toerist vanaf de eerste dag onophoudelijk aan het klagen. Je moet dan opletten dat eentje niet meer aandacht vraagt dan 25 andere reizigers verdienen. Na de zoveelste klacht antwoordde ik haar: "Kom vanavond maar langs, ik heb een hele set vooraf ingevulde klaagformulieren bij me." De volgende dag hield ze op met haar geweeklaag.

Zelf begeleid ik wandeltochten in de Drunense Duinen en in de Bossche Meierij. Soms hoor ik mensen klagen dat ik ze niet gewaarschuwd heb voor de hoeveelheid muggen in de bossen. Een beetje muggenzifterij mag natuurlijk. Eén van die dagtochten gaat dwars door de schitterende Kampina en de lommerrijke Oisterwijkse vennen. Een Noord-Hollandse dame die niet op haar mondje was gevallen, vroeg me 's morgens hoeveel schaduw we die dag konden verwachten. Het zou op die zonnige dag ongeveer dertig graden worden, dus was de vraag nog niet zo gek. Ik schatte dit in op ongeveer fifty-fifty. Op het eind van de dag was ze boos en met een rood aangelopen gezicht bezwoer ze me dat we meer dan 50 procent in de zon hadden gewandeld.

In de reisinformatie bij deze wandelvakanties staat duidelijk dat je zelf dient te zorgen voor goede wandelschoenen, vooral als er meerdere dagen gewandeld gaat worden. Op één van de wandelingen raakte bij een dame de schoenzool los. Later beklaagde ze zich tweemaal bij de reisorganisatie dat de reisleider, ik dus, geen oplossing hiervoor had. Sindsdien heb ik een rolletje ducktape (ducttape) bij me. Een ijzersterke zelfklevende waterdichte plakband dat bijna overal voor te gebruiken is. Bij sommigen kom ik echter in de verleiding om iets anders af te plakken dan alleen een schoenzool.

Meer berichten