Foto: Wout Pluijmert

Meteen uitstralen dat wij één club zijn

Een bewogen jaar voor Bennie van Veen. De gezondheid van de voorzitter van voetbalvereniging Brakel gaat sterk vooruit. Het eerste elftal presteert bijna het ongelooflijke, staat tien punten los en wordt misschien wel kampioen. De fusie tussen Brakel en Zuilichem werd in 2018 een feit. Bennie van Veen is een gelukkig man.

door Wout Pluijmert

BRAKEL - Terug naar Kerst 2017. Net daarvoor kreeg Van Veen slecht nieuws. Er waren uitzaaiingen in zijn lichaam aangetroffen. In het voorjaar van 2018 voltrok zich een wonder. Na chemobehandelingen bleek een operatie niet meer nodig. Vervolgens sloeg een medicijn uit de Verenigde Staten wonderbaarlijk aan. Van Veen werd volledig schoon bevonden en de immunotherapie deed in 2018 de rest. "Ik ben nu ruim negen maanden bezig met deze therapie. Het is een verzamelnaam voor behandelingen tegen kanker waarbij je eigen afweersysteem wordt gestimuleerd om de kankercellen aan te vallen. De therapie slaat heel goed aan. Voordeel is dat ik de therapie thuis kon volgen." Vorige week, een dag na Kerst, kreeg Van Veen in de kliniek in Nijmegen weer onderzoeken en een CT-scan. "Waarschijnlijk wordt de immunobehandeling nu gestopt, want als het goed is kan mijn eigen immuunsysteem het nu overnemen. Ik voel mij goed en heb veel meer energie." Twee weken geleden schrok de Brakel-familie toen hun voorzitter in de voetbalkantine onderuitging en met zijn hoofd tegen de grond sloeg. "Mijn bloeddruk was zo laag dat ik naar het ziekenhuis ben gebracht. Vrijdag voor Kerst was ik na onderzoeken gelukkig alweer thuis."

Bennie van Veen stelt zich veel voor van 2019. "Ik gooi het hoofd weer omhoog en ga voor Brakel en Zuilichem verder waar ik ondanks alles al geruime tijd mee bezig was. Ik ben dankbaar dat ik in het laatste jaar van het bestaan van de voetbalvereniging Brakel mogelijk ga meemaken dat de club rechtstreeks gaat promoveren." Nooit eerder werd Brakel in 72 jaar binnen de KNVB kampioen. "Wij zijn in 2017 een nieuwe weg ingeslagen en ook dit slaat aan. Het klikt tussen het team en trainer Hans de Jong en zijn staf. Het is weer leuk om zo te kunnen werken."

Van Veen werkte met zijn bestuur al even aan fusieplannen met Zuilichem. Op 10 oktober werd door de leden van beide verenigingen groen licht gegeven. Op 1 juli 2019 ontstaat feitelijk BZC'14 in haar volledigheid. Er ontstaat een mooie club met 550 leden. Van Veen stelt zich kandidaat als eerste voorzitter van BZC'14. "Ik zal dan voorzitter worden van heel Zuilichem en Brakel. Wij zijn volstrekt gelijkwaardige clubs. Nu al op voetbaltechnisch niveau en straks ook als een mooie vereniging. Ik wil er echt voor gaan zorgen dat er binnen alle geledingen van BZC'14 een goede balans ontstaat."

Vanaf het seizoen 2019-2020 zullen alle voetbalactiviteiten zoveel mogelijk op het huidige Brakel-complex plaatsvinden. "Wij moeten efficiënt denken. Het nieuwe sportpark zal pas in 2021 klaar zijn. Er komt in de zomer een groot BZC'14 logo op het clubhuis aan de Veerdam. Het is belangrijk dat wij vanaf juli straks één club zijn, of je nu van Brakel of van Zuilichem bent. Wij moeten meteen uitstralen dat wij één vereniging, één BZC'14 zijn. Natuurlijk heeft dat tijd nodig, maar ik heb er vertrouwen in dat het gaandeweg het komende seizoen allemaal goed komt. De trainer wil natuurlijk eerst kampioen worden, maar ook hij is nu al bezig om naar het nieuwe seizoen toe te werken.

Meer berichten