Foto:

14 van Velddriel: 'Wa is dè nou wir'

Enkele dagen voor kerst was Velddriel het decor van een grote dorpsquiz. Maar liefst 120 deelnemers stonden genoteerd in 13 teams. En waarschijnlijk hebben er nog meer mensen meegedaan als hulplijntje of iets dergelijks.

Door Christine van Beurden

VELDDRIEL - Klokslag 18.30 uur werd het 60 bladzijde tellende quizboek uitgedeeld aan de captains. Het quizboek was verdeeld in 14 categorieën; kennisvragen, hersenkrakers en buitenactiviteiten. Na uitreiking namen de organisatoren Beppie Pardoel en Bertien van Heel plaats in het crisiscentrum van het Servicepunt.

“Al geruime tijd geleden hadden we het idee om een dorpsquiz te organiseren. Vanaf het moment dat we definitief besloten om het te gaan doen, hebben we het niet meer los kunnen laten. We waren er bijna altijd mee bezig. Ook het boek moest er goed uitzien, dus goed zichtbare foto’s en duidelijke vragen en teksten. We hebben van een makelaar uit Berlicum een professionele inbindmachine gekregen.”

“Nadat de boeken opgehaald waren, hebben we alleen maar genoten. Erg leuke reacties, foto’s en filmpjes kregen we tijdens de avond binnen van de fanatieke deelnemers die allemaal met hetzelfde doel bezig waren. Iedereen wilde uiteraard zo veel mogelijk vragen beantwoorden en opdrachten vervullen. Wij wilden interactie tussen teams onderling, dus kreeg men van ons de opdracht producten met elkaar te ruilen. De ingrediënten van de Berrieburger moesten worden ontrafeld en daarvoor hadden we in juni al navraag gedaan of we dat mochten prijsgeven.”

Een stukje scheld- en bijnamen. Wat te denken van d’n Halifax, de Spin, d’n Beer, d’n Balvuurder, d’n Rooien Bart en de Lange Knil? Dit zijn en waren allemaal namen van Velddrielsen. In de Boxhof zat de mystery guest en daar mocht een levende kerststal worden gemaakt. De omtrek van de kerktoren werd erg ludiek gemeten en de geschiedenis van het klooster mocht niet ontbreken. Op de Velddrielse klomp mocht men zich creatief uitleven en typisch dialect met ‘wa is dè nou wir en woar goat da heén’ gaven een dorps tintje. Een ingesproken kerstwens was er voor iedereen die de USB-stick had bemachtigd. En geleuf het of nie, mar er war ooit unnen burgemester die Van Veltdriel hiette.

“Hoe snel nieuws tegenwoordig kan gaan kwamen wij ook tegen. De website van Twan van Gent was gewijzigd, waardoor onze röntgenfoto’s verdwenen waren. En onlangs heeft restaurant Flicka een Michelinster gehaald, terwijl onze vraag ging over de Michelinster van de Fuik in Aalst. We keuren beide antwoorden uiteraard gewoon goed.”

Klokslag 24.00 uur moest het boekwerk weer ingeleverd zijn en de kerktoren was hierin leidend. “We hebben zoveel positieve reacties gehad, dat het zeker motiveert om het weer te organiseren. Aandachtspunten hebben we hierin ook, zeker voor het gebruik van de joker. Het waren veel vragen, maar dat geeft iedereen kans extra punten te scoren. De prijsuitreiking is op 26 januari door Burgemeester Van Kooten in de Boxhof”.

Meer berichten