Jaargedachte

door Jelmer aan den Toorn

De kerstdagen zijn er weer, en daarmee komt het einde van 2018 ook alweer in zicht. De decembermaand vliegt altijd zo snel voorbij, vooral door de drukte voorafgaand en tijdens al die feestdagen waarschijnlijk. Eerst Sinterklaas, want kleine kinderen. Na Sinterklaas de kerstsfeer in huis brengen en naar kerst toeleven. De oudste is op Eerste Kerstdag jarig, mijn nichtje de dag voor kerst en mijn zus Tweede Kerstdag. Dan weet je in ieder geval zeker dat je die dagen iets te doen hebt. Niet dat het erg rustig was in de agenda van december, soms iets te druk zelfs, maar dat terzijde. Beter te druk dan niks te doen toch?

In december rept iedereen altijd over de kerstgedachte. Een vlugge blik op Google leert mij dat de kerstgedachte het volgende inhoudt: 'De instelling het beste te doen voor de mensen, zoals voorgehouden tijdens kerst'. Vergeven, vergeten, vrede op aarde, samen delen, lief zijn voor elkaar, samen zijn, samen eten, samen drinken, dat allemaal tijdens die twee dagen in het jaar. Waarom alleen dan?

Laten we die kerstgedachte gewoon eens omdopen tot 'jaargedachte'. Laten we gewoon heel het jaar lief zijn voor elkaar, tijd maken voor andere mensen, samen zijn met degenen die je lief hebt, gewoon eens een keer spontaan eropuit gaan, of die ene opa of oma, oom of tante, vader of moeder eens een keer bezoeken voor of ophalen voor een bakje koffie. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik koester de kerstgedachte en vind de kerstperiode een heerlijke periode in het jaar, maar ik denk toch echt dat we niet alleen twee dagen per jaar die kerstgedachte uit moeten dragen. Gewoon lekker heel het jaar. Daar wordt de wereld, te beginnen met die om je heen, een stuk mooier van. Ik weet van mezelf dat ik daar ook wel eens wat vaker bij stil mag staan, hoor, steek wat dat betreft ook de hand in eigen boezem en beloof ook gelijk verbetering.

2019 staat voor de deur, 2019! Ik kan me nog heel goed herinneren dat het jaar 2000 voor de deur stond. Milleniumbug, eeuwwisseling, bijzonder hoor. En nu zijn we al weer 18 jaar verder. Wat vliegen de dagen, weken, maanden en jaren toch voorbij. "Nog goede voornemens voor het nieuwe jaar?", vroeg iemand mij laatst. De haren op mijn arm stonden gelijk rechtovereind. Goede voornemens, wat een onzin vind ik dat. Ook alweer zoiets waar we heel het jaar bezig mee moeten zijn. Je moet altijd het beste met jezelf voor hebben. Heel het jaar werken aan het verbeteren van jezelf. Of gewoon lekker stabiel door kabbelen, dat kan ook gewoon. Ieder zijn ding toch. Ik doe in ieder geval niet mee aan goede voornemens, als ik iets wil veranderen of verbeteren doe ik dat wel wanneer ik daar zin in heb. Daar heb ik geen 1 januari voor nodig. Stoppen met roken was bijvoorbeeld een goed voornemen in oktober. Redelijk goed doorstond ik oktober, misschien nog een stukje november ook, maar het stoppen met roken is toch niet helemaal gelukt. We wagen wel weer een keer een nieuwe poging, maar in ieder geval niet op 1 januari.

Vanaf deze plek wil ik iedereen, ja echt iedereen, fijne feestdagen wensen en alle goeds voor het nieuwe jaar, maar vooral het allergrootste goed: gezondheid!

Meer berichten