Het donderdagteam van de Voedselbank Bommelerwaard. Dagcoördinators, screeners, inpakkers en chauffeurs zijn volledig op elkaar ingespeeld. Zij selecteren, verdelen en vervoeren de producten.
Het donderdagteam van de Voedselbank Bommelerwaard. Dagcoördinators, screeners, inpakkers en chauffeurs zijn volledig op elkaar ingespeeld. Zij selecteren, verdelen en vervoeren de producten.

Met kerst voor iedereen iets extra's

Honderdzestien huishoudens ontvangen wekelijks een voedselpakket van Voedselbank Bommelerwaard. Een trouwe groep vrijwilligers verdeelt de producten die de voedselbank van bedrijven en particulieren ontvangt, eerlijk over de afnemers. Met kerst kunnen zij in elk pakket wat extra's stoppen.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Wie op een donderdagochtend binnenstapt bij Voedselbank Bommelerwaard, ziet een groep mensen gedreven aan het werk. Twee dagcoördinators, drie voorraadbeheerders, twee chauffeurs en vier inpakkers bekommeren zich om tientallen voedselpakketten. "We verzamelen, inventariseren, selecteren en verdelen hier de producten", legt dagcoördinator Annegien Loudon uit. "Op donderdag krijgen we vooral verse producten aangeleverd, zoals sla, spruitjes, spinazie en tomaten. Die verdelen we over de pakketten. Vrijdag is de uitgifte. In twee rondes worden de pakketten dan hier in Pand 9 afgehaald. Ook in Kerkdriel, Heerewaarden, Hedel en Brakel is een uitgiftepunt."

Grote gezinnen
Aan twee kanten van de ruimte staan pakketten in een vrolijke kerstprint opgestapeld. "Deze hebben we vanuit het distributiecentrum in Arnhem gekregen, vanwege de kerst. Hierin zitten wat luxere producten. Denk aan chocola en snacks. Als je met zestig euro per week twee kinderen moeten voeden, ben je daar dolgelukkig mee. Op dit moment maken 116 huishoudens gebruik van onze voedselbank. Daar zitten ook grote gezinnen tussen en veel vier- en vijfpersoons huishoudens. Zij ontvangen elke vrijdag een pakket met verse en houdbare voedingsmiddelen. Wat er precies in die pakketten zit, is volledig afhankelijk van de producten die we krijgen. Deze zijn vooral afkomstig van lokale ondernemingen."

"Een aantal vaste leveranciers doneert iedere week. Dankzij hen kunnen we altijd rekenen op verse groente, fruit, brood, vlees en zuivelproducten. Eén keer per maand krijgen we eieren. Geweldig, toch!"

Wensen
"We proberen bij de samenstelling van de pakketten zo veel mogelijk rekening te houden met de wensen van de afnemers: glutenvrij, geen vlees, zuivelallergieën. De verdeling van producten is een uitdaging. Want hoe verdeel je vijftig kerststollen over 116 huishoudens? En wie kan er wel of geen koffiepads gebruiken? We maken zoveel mogelijk logische combinaties. Zijn er zakjes nasi-mix? Dan gaat dat samen met een pak rijst het pakket in. Een pot pastasaus combineren we met een pak macaroni."

Geen verspilling
Wie denkt dat de voedselbank een dumpplek voor afgeschreven voeding is, heeft het mis. Alle etenswaren ondergaan een strenge keuring en moeten aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Niets gaat verloren. Zelfs afgeschreven groente en fruit wordt niet verspild. Daarmee kan de voedselbank de dieren in het Rossumse hertenkampje nog blij maken.

Particulieren
Ook particulieren doneren producten aan de voedselbank. Vaak loopt dat via acties. Scholieren van het Cambium College in Zaltbommel gaan in deze tijd de deuren langs om houdbare voedingsmiddelen in te zamelen. In supermarkten vragen de vrijwilligers aan klanten een donatie te doen in de vorm van producten. En lokale kerken roepen parochianen op om de voedselbank te steunen. Ook geven sommige mensen hun eigen kerstpakket af. De voedselbank heeft een hoge gunfactor. Daardoor zijn de schappen nooit leeg.

Wil je ook doneren? Kijk dan op www.voedselbankbommelerwaard.nl.

Meer berichten