De Kerrolls tijdens hun kerstshow in 2018.
De Kerrolls tijdens hun kerstshow in 2018.

Kerrolls in vorm voor Kerstshows

Het kerstfeest staat voor de deur en traditiegetrouw wordt dit voorafgegaan met de kerstshow van de Kerrolls. Aanstaande vrijdag, zaterdag en zondag voert de rolschaatsvereniging kerstshow 'Universum' op in de Kreek in Kerkdriel. Het Carillon ging in gesprek met Lieke van Hooft (24) en Evy van Doremaele (17), twee rijdsters die al jaren lid zijn van de club en weer volop toeleven naar de Kerstshow.

door Jan Piels

Hoe lang zitten jullie al bij de Kerrolls?
Lieke: "Ik zit vanaf mijn vijfde bij de Kerrolls. Eén jaar ben ik er tussen uit geweest. Ik moest toen kiezen tussen twee sporten. Ik koos toen voor trampoline springen bij Flik Flak in Den Bosch. Na dat jaar ben ik toch ook weer gaan rolschaatsen. Inmiddels doe ik alleen nog aan rolschaatsen. In totaal zit ik er dus zo'n 19 jaar bij."
Evy: "Ik zit er sinds 2009 bij. In 2008 had ik de kerstshow gezien en daarna was ik verkocht en wilde ik er ook bij."

Wat maakt rolschaatsen zo leuk?
Lieke: "Je kunt er je expressie en energie in kwijt. Het is ook afwisselend, we werken steeds met andere thema's.''
Evy: "Het is ook specialer dan andere sporten, je maakt bijvoorbeeld ook reizen en draagt mooie pakken. Verder vind ik het leuk dat je als team samenwerkt.''
Lieke: "En met wedstrijden word je mooi opgemaakt. Je weet waar je het voor doet."

Wat kunnen we van de kerstshow 2019 verwachten?
Evy: "De kerstshow heeft als thema 'Universum'."
Lieke: "We maken een reis naar de ruimte."
Evy: "Het is weer een heel ander thema, wat ook weer zorgt voor ander soort muziek.
Lieke: ''Wat we alvast kunnen verklappen is dat E.T. ons beginnummer is. Als kleiding hebben we hierbij de rode trui die in de film terugkomt."
Evy: "Naast een gedeelte dat gekoppeld is aan het thema 'Universum' is het laatste blok van de show het traditionele kerstblok. De bekende witte pakken en kerstliedjes komen hier in terug."

Wat komt er nog meer kijken bij het organiseren van een kerstshow?
Evy: "Er zijn heel veel vrijwilligers betrokken bij de kerstshow. Naast de rijders, is er een naaiploeg die de pakjes maakt, de bouwploeg die de zaal en het decor op- en afbreken, ook zijn er trainsters die de rijdsters voorbereiden."
Lieke: "Tijdens de kerstshow wordt het licht verzorgd door Stagelight en het geluid door AM Sounds."

Wat is voor jullie het spannendste of spectaculairste onderdeel?
Evy: "Voor mij is dat het kwartet waar ik in rijd. Het niveau ligt daar voor mij het hoogst. Ik vind dit het leukst, maar ook het spannendst."
Lieke: "Ik kijk er erg naar uit om de NK-nummers te rijden. Wat ik verder spannend vind aan de kerstshow is dat er door de tribune een stuk van de baan wordt afgesnoept. Je moet dan je tempo soms wat aanpassen zodat je niet te hard gaat rijden."

In hoeverre blijft de kerstshow zich vernieuwen?
Evy: "Het kerstgedeelte, aan het einde van de show, verandert niet vaak. Hier sluiten we traditioneel mee af. We merken ook dat dit populair is bij mensen."
Lieke: "Wel is er een nieuw kerstnummer van de jongste rijders toegevoegd aan dit blok."
Evy: "De rest van de show is voor de helft oud, en de helft nieuw. We proberen wel altijd onze grenzen te verleggen en nieuwe dingen te doen."

Hoe lang hebben jullie hier naar toe getraind?
Evy: "We trainen vanaf februari voor nummers die we op het NK doen. Deze nummers komen ook terug in de kerstshow. De NK wordt daarom ook wel als generale repetitie gebruikt. We kijken hoe het uitpakt maar bijvoorbeeld ook of er nog glitters bij moeten op de pakken."

Wat staat er jaarlijks nog meer op het programma?
Lieke: "De nummers die we in de kerstshow rijden, rijden we ook tijdens het NK in januari, dit NK is in groepsverband."
Evy: "We hebben op het NK een tweede plek behaald, waardoor we ook aan het WK in Frankrijk mochten deelnemen. Dat is bijzonder want daar hebben we als vereniging al lang niet meer aan deelgenomen."
Lieke: "Op het WK zijn we negende geworden van de elf. Met die prestatie waren we tevreden, we waren de beste van de twee Nederlandse teams. Verder ligt het niveau op het WK veel hoger, er doen veel betaalde teams mee.''
Evy: "Naast de groepsonderdelen zijn er ook individuele onderdelen. Dit zijn het roldansen en het vrijrijden. Aan het begin van het jaar trainen we hiervoor omdat het NK voor deze onderdelen in juni plaats vindt. Er zijn nog wel meer wedstrijden, maar dit zijn onze belangrijkste activiteiten.''

Data
De kerstshow vindt plaats in de Kreek op vrijdag 21 december om 19.00, zaterdag 22 december om 19.00, en zondag 23 december om 14.00. De kaarten voor zondag zijn uitverkocht, maar voor vrijdag en zaterdag zijn nog steeds kaarten te verkrijgen via www.kerrolls.nl of via de reserveerlijn die nog tot en met aanstaande donderdag 20 december tussen 17.00 en 19.00 uur is te bereiken te bereiken is via 0418- 634 234.

Meer berichten