Kerstgevoel!

door Louis van der Sangen

Sint met zijn gevolg en de daarbij horende discussies zijn nauwelijks vertrokken en er wordt weer met man en macht gewerkt aan het creëren van een andere sfeertje. Sommige zijn al veel eerder begonnen. 'Vrede op aarde' is het jaarlijkse motto.

Het kerstsfeertje gaat helaas ook altijd gepaard met schijnvrede. Het klinkt negatief, maar het is nu eenmaal de realiteit. Kerst is ook een tijd van bezinning, dus ook kijken naar wat er werkelijk aan de hand is. En eigenlijk is het toch altijd weer hetzelfde. Nog steeds heel veel ellende op dit aardbolletje. Het is niet nodig om dat allemaal te benoemen, want we worden er al dagelijks mee geconfronteerd. Ook de wijze waarop we omgaan met ons tijdelijk verblijf op deze planeet hoort bij die bezinning. Aangrijpende documentaires die de mensheid waarschuwen voor de gevolgen, hebben nauwelijks tot totaal geen invloed op diegene die het zogenaamd en helaas voor het zeggen hebben. Ook rampzalige speelfilms die weer voor de zoveelste keer op tv worden getoond, worden als pure fantasie en als onrealistisch weggewoven. En dan toch zie je weer altijd op het eind van zo'n film dat stukje hoop, hoop dat we ondanks alle ellende het zouden gaan redden. Is dát niet pure fantasie en onrealistisch? Even iets om ook over na te denken tijdens deze dagen, hè!

Toch liever naar dat kerstgevoel zoals het bedoeld is? Mag ook hoor. Dat hoort erbij. En bij dat kerstgevoel willen alle supermarkten graag hun steentje bijdragen. Ze rollen, bij wijze van spreken, over elkaar heen om de mooiste, langste en meest emotionele commercial te presenteren. En dat doen ze dagenlang tijdens elke break. En ze schuwen niet om daarbij een flinke blik schnabbelende BN'ers open te trekken. Ik word telkens onpasselijk van die loterijen die een nog veel groter blik hebben, want in principe is het de consument die ongevraagd dit zakkenvullend zooitje betaald.

Afijn, toch proberen dat kerstgevoel zien te vinden. Je zou het niet zeggen, maar het kerstgevoel vind ik toch fijn en bijzonder. Het doet iets met me. Het is de combinatie van de lange donkere dagen en verlichting overal buiten (het liefst led natuurlijk). De versieringen waarbij mijn ouderwetse voorkeur ligt bij de kleuren groen, rood en goud. Geen stadse fratsen met rare kleuren en rare figuren. Mijn moeder zou zeggen: "Dat heeft niks met voetballen te maken." Een uitspraak die meestal volgde wanneer volgens haar iets niet klopte. De voorbereidingen met wie, wat en hoe kerst vieren? Een kerkdienst met koor en kerstliedjes. Om me heen kijken hoe mensen het beleven. Ik zing zelfs een beetje binnensmonds mee. Mijn zangkwaliteiten zorgen namelijk niet echt voor een positieve bijdrage aan het kerstgevoel. Sinaasappelbavarois maken. Kerstklassiekers op tv kijken. 'White Christmas' is nog steeds mijn gouwe ouwe.

Maar het echte kerstgevoel zit van binnen. Mensen bij elkaar, familie en of vrienden. De samenstelling verandert nogal eens. Soms door omstandigheden en/of verlies van dierbaren. Dan is kerst vieren ook kerst vieren met steeds meer dankbare herinneringen. En ook denken aan degenen die tijdens deze dagen op wat voor manier dan ook hun dienst draaien.

Fijne kerstdagen!

Meer berichten