Wilma van Steenbergen organiseert dit jaar voor de zevende keer de WereldLichtjesdag in de Bommelerwaard.
Wilma van Steenbergen organiseert dit jaar voor de zevende keer de WereldLichtjesdag in de Bommelerwaard.

'Een levenslange tekening op je ziel'

Op de tweede zondag in december, dit jaar 9 december, wordt jaarlijks WereldLichtjesdag gehouden. Op deze dag steken mensen om 19.00 uur over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Worldwide Candle Lighting ontstond in 1997 in Amerika, inmiddels vindt dit wereldwijd plaats op de tweede zondag in december. In de Bommelerwaard neemt Wilma van Steenbergen van Arkadya Uitvaartzorg voor het zevende jaar de organisatie op zich. Op begraafplaats De Nieuwe Tijningen wordt zondagavond 9 december de mogelijkheid geboden om mee te doen. Iedereen is hier welkom. "Bij dit bijzonder samenzijn met muziek, mooie teksten en heel veel brandende kaarsen worden alle overleden kinderen in het licht gezet", aldus Van Steenbergen.

In haar werk als uitvaartverzorger heeft Van Steenbergen dagelijks te maken met de dood. Afgelopen jaar mocht ze twee keer een gezin begeleiden waar een jong kind stierf. "De emotie die dit losmaakt, maakt voor mij het belang van WereldLichtjesdag duidelijk", aldus Van Steenbergen. "Dit zijn heftige dagen, het is mooi dat je dan in deze periode iets kunt betekenen voor een gezin, maar na de uitvaart vertrek ik weer en het verlies van een kind nemen ouders hun leven lang mee. Op WereldLichtjesdag komen we met elkaar samen. Het maakt niet uit hoe oud je kind was of hoelang het geleden is. Een kind verliezen is een levenslange tekening op je ziel."

"Elk jaar is de saamhorigheid voelbaar. Dit maakt dat ik me elk jaar opnieuw wil inzetten om het mogelijk te maken dit met elkaar te delen. Door een rustmoment te creëren met muziek en kaarsen mogen mensen samen komen. Ik weet ook dat voor veel mensen de stap om te komen te emotioneel is en dat ze thuis een kaars branden," vertelt Van Steenbergen. Maar ook deze mensen mogen haar een bericht sturen, benadrukt ze. Zodat ook de naam van hun kind wordt genoemd en zo een plaats krijgt in deze lange wereldwijde ketting van brandende kaarsen.

De namen die genoemd worden, zijn namen van kinderen die recent zijn overleden, of al vele tientallen jaren geleden. Ook namen van kinderen die tijdens de zwangerschap zijn overleden, worden genoemd. Ook deze ouders dragen het diepe verdriet van het verliezen van een kind met zich mee. Geen enkel kind mag vergeten worden.

Terwijl ik aan tafel zit met Van Steenbergen, gaat de bel. Een man komt vragen of de namen van zijn kind en kleinkind op zondag genoemd mogen worden. Namen die in het hart van deze man een diepe betekenis hebben, die zondag hardop uitgesproken worden, met elkaar herdacht worden en zondagavond als ketting van licht brandt om hoop, licht en warmte te geven.

Wil je ook aanwezig zijn of de naam van jouw kind laten noemen op WereldLichtjesdag? Meer informatie vind je op www.wereldlichtjesdagbommelerwaard.nl.

Meer berichten