In de hal van Jeu de Boules vereniging L'Ammerzo werd het feest voortgezet. Daar ontvingen de kinderen ook allemaal een cadeautje.
In de hal van Jeu de Boules vereniging L'Ammerzo werd het feest voortgezet. Daar ontvingen de kinderen ook allemaal een cadeautje.

Pietentocht van GTV door Ammerzoden

Een zeventigtal leden van Gym- en Turnvereniging Ammerzoden liepen vrijdagavond mee in de verlichte Pietentocht door het dorp, waarbij de vrolijk gestemde zwarte pieten de boel flink wisten te vermaken.

door Mieke Boelen

Ammerzoden - "Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan", klinkt het deze avond bij sporthal De Treffer in Ammerzoden, waar de kinderen met hun ouders verzamelen voor de optocht. De Pietentocht wordt voor de 28e keer door de Ammerzodense Gym- en Turnvereniging gehouden. Terwijl iedereen uit volle borst de sinterklaasliedjes meezingt, regent het pepernoten. De zwarte pieten maken er een spectaculair feestje van door op het dak van de sporthal te klimmen en de aanwezigen te verrassen met strooigoed.

Het wordt pas echt spannend als de lampionnen worden aangestoken. De zonnetjes, dierenfiguren, ballen, regenbogen en zelfs verlichte ballonnen aan de lichtgevende neon sticks vormen een mooi schouwspel, waar jong en oud van geniet. Voor de twaalfjarige Sophie Oomen en Marit Goesten is het een eer om met de roze vlag, waarop GTV staat, voorop te lopen. Het tweetal is sinds kort weer bij GTV. "Vroeger hebben we er ook op gezeten en nu zijn we bij de recreanten, waar het niveau hoger is en dan kun je nieuwe dingen leren, maar de tumbling baan is het leukste." Hetzelfde enthousiasme straalt de vierjarige Louise Merkx uit. Voor het eerst neemt het lid uit Hedel met haar ouders en zusje Claire deel aan de Pietentocht. "Ik heb voor de eerste keer mee gedaan aan de clubkampioenschappen en heb toen een hele grote beker gewonnen", zegt het meisje trots. Volgens moeder Vanessa doet ze het netjes. "Ze is pas zes weken bij de turnclub en heeft het goed naar haar zin." Vader Erwin geniet van het enthousiasme van de kinderen om hem heen. "Ja, er wordt heel wat geoefend, zoals handstand, radslag en dat gaat ook thuis de hele dag maar door en door." Zelfs zusje Claire van zes, die op hockey zit, is blij met het succes van haar zusje. "Louise mocht op school met haar beker boven op een kruk gaan staan en toen viel ze er af en heel de klas moest lachen." Na het gezellig onderonsje worden de lampions aangestoken. "Die heeft oma Rikie voor ons gekocht", wordt nog geroepen, en het gezin loopt mee in de optocht. Onder begeleiding van zwarte pieten, die hier en daar op de daken en in bomen klimmen, gaat de stoet richting Hoge Weiden.

In de hal van Jeu de Boules vereniging L'Ammerzo wordt het feest voortgezet. De kinderen kunnen er deelnemen aan spelletjes, zoals sjoelen, zaklopen en een balspel en iedereen krijgt van zwarte piet een cadeautje. "Het leukste is dat je de kinderen in de optocht en van de spelletjes ziet genieten en het is ook fijn om het mee te organiseren", aldus Trea van den Oord, die sinds een jaar in het bestuur van GTV zit.

Meer berichten