't Heerlijk avondje

door Jelmer aan den Toorn

December is weer aangebroken, een gezellige en drukke maand waarin samenzijn en feestdagen de overhand hebben. Om te beginnen natuurlijk sinterklaas. Voor mensen met kleine kinderen is dat toch wel een ding hoor. De speelgoedbijbel, dat boek van een bekende speelgoedwinkel, valt al zo ongeveer na de zomervakantie op de deurmat en tegelijkertijd wordt de televisie volgeplempt met reclames over het meest uiteenlopende speelgoed wat tegenwoordig populair is. Verlanglijstjes worden gemaakt, bij elke reclame op tv wordt geroepen: "Die wil ik!", het speelgoedboek wordt stuk gebladerd. Afijn, de kinderen worden klaargestoomd voor de jaarlijks terugkerende traditie van het grote kinderfeest dat sinterklaas heet.

Als de goedheiligman dan eindelijk voet aan wal gezet heeft en het Sinterklaasjournaal begonnen is, dan is de spanning compleet. Aan de ouders de schone taak om hierin de juiste rol te spelen. Meegaan in de 'gekte', de juiste dingen zeggen en de spanning mee opbouwen. Een mooie taak. Om uiteindelijk de kinderen te verwennen met een aantal dingen van die ellenlange verlanglijstjes. Ik geniet er elk jaar weer van.

De discussie die daarnaast al ruim voor het moment dat de pepernoten in de winkels liggen gevoerd wordt, laat ik zoveel mogelijk langs me heen gaan. Ik denk dat de grote mensen zich daar allemaal iets te druk over maken, maar dat is mijn mening. Zwart, groen, geel, met vegen in het gezicht, oranje, bruin... Als piet cadeautjes brengt, dan is het voor de kinderen goed. Laten we dat vooral lekker zo houden, voor onze kinderen maar ook voor onszelf. Want ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat ik in de sinterklaasperiode nog regelmatig terugdenk aan de jaren dat ik zelf nog kind was. Het leuke, spannende, warme, gezellige gevoel wat bij die herinneringen hoort, koester ik en ik hoop dat mijn kinderen er later ook zo op terugkijken. Wij hebben ons 'heerlijk avondje' al achter de rug, gezellig met de familie en in ieder geval hele blije kinderen. Zoals mijn opa zou zeggen: "Hij hèt wèr goed gereeje!"

Afgelopen zaterdag een dagje Amsterdam gedaan. Daar was ik wel eens vaker geweest hoor, maar deze keer was toch weer anders. Allereerst omdat het gezelschap erg aangenaam was, maar ook doordat we gestruind hebben door het echte Amsterdam. Vooral van kroeg naar kroeg, wat het plezier uiteraard verhoogde. Dat die kroegen zich vooral op de Wallen en in de Jordaan bevonden was toch wel de kers op de taart. Daar proef je de echte Amsterdamse sfeer. Met stip op één voor mij: Café Rooie Nelis. Gerund door Zwarte Gerrit en Blonde Sien. Amsterdamser kan niet. Het interieur is sinds de jaren '70 niet meer veranderd en de geweldige sfeer van deze stamkroeg was echt overweldigend. Helemaal vol met foto's van de vele bekende Nederlanders die hun weg naar Rooie Nelis vonden, zelfs Prinses Beatrix was er. Je voelt, zonder ze te horen, de onvervalste Amsterdamse verhalen die erbij horen. Geen poespas, rode fluwelen tafelkleden, een gokkast, één soort bier op de tap en gastvrijheid nog altijd hoog in het vaandel. Mocht u in Amsterdam een goeie kroeg zoeken, vindt vooral uw weg naar Rooie Nelis!

Meer berichten