v.l.n.r. Adrie de Wit met zoon Teun, Ineke Merks met kleindochter Rebecca en Lizanne van Loon. Foto: Mieke Boelen
v.l.n.r. Adrie de Wit met zoon Teun, Ineke Merks met kleindochter Rebecca en Lizanne van Loon. Foto: Mieke Boelen

Kleurrijke palen in Ammerzoden

Vanaf de kruising Reeuwijkstraat Hogesteeg tot en met het kruispunt Sint Clarastraat Hogesteeg staan sinds een tijdje kleurrijke palen in diverse maten, met een zebrapad. Mieke Boelen ging eens kijken wat daarvan de bedoeling is.

door Mieke Boelen

Ammerzoden - Die zeventien rood, lila, blauw, gele blikvangers met rode handjes zijn geplaatst dankzij Brede School De Schakel in Ammerzoden. De doelstelling hiervan is om de verkeersveiligheid van de schoolzone te vergroten. Door de kleurrijke palen worden automobilisten geattendeerd op het zebrapad, waarvan hoofdzakelijk schoolkinderen gebruik maken. Frank van Alphen, directeur van De Schakel, is blij met de overzichtelijke veiligheidsmaatregelen. "Je kunt natuurlijk allerlei dingen neerzetten, maar uiteindelijk gaat het om passanten die rekening moeten houden met de situatie op de dertig kilometer zone, oftewel schoolzone. Het stukje is niet alleen goed voor de school, maar ook binnen de gemeenschap. De verkeersveiligheid is met het aanbrengen van de opvallend gekleurde palen en het zebrapad rondom de school aan het Bussche Kempke aanmerkelijk verbeterd."

Met het verdwijnen van de stoplichten en de brigadiers maakten de ouders zich lange tijd grote zorgen over de onveilige situatie bij de school. Van Alphen vertelt: "De ouderraad heeft er flink de schouders onder gestoken om een oplossing te zoeken. Toen ik in verschillende Brabantse dorpen de gekleurde palen zag, is dat idee aangedragen en met medewerking van de gemeente Maasdriel hebben we dit kunnen realiseren. Voor een optimale veiligheid zou de gemeente ook nog graag brigadiers zien." Ter gelegenheid van de aangebrachte verkeersveiligheid werd door de ANWB aan de school het programma Streetwise aangeboden. "Door middel van verkeersactiviteiten leren de kinderen spelenderwijs hoe ze in de praktijk beter om kunnen gaan met het drukke verkeer waar ze dagelijks mee te maken hebben."

Bert van den Oord, die vanuit zijn woning de verkeerssituatie kan overzien, is enthousiast over de verbeterde oversteekplaats. "Het werkt écht en het is er écht veiliger op geworden, want er wordt minder hard gereden. Er moet sowieso rekening gehouden worden bij het ingaan en uitgaan van de school. Ook de reflecterende banden op de palen zijn prettig voor de overstekers." Hoewel Ineke Merks, die haar kleindochter Rebecca regelmatig van school haalt, dezelfde mening is toegedaan, gaat haar voorkeur toch uit naar brigadiers. "Dat deden wij vroeger ook en het geeft een veilig gevoel. Het is jammer dat dat tegenwoordig niet meer lukt." Doordat ze veelvuldig gebruik maakt van de oversteekplaats met het halen en brengen van haar kinderen naar school, juicht Adrie de Wit de veiligere verkeerssituatie eveneens toe. "Het is fijn dat het er is en het is een verbetering ten opzichte van eerder. Maar het blijft een gevaarlijk kruispunt." Beide dames vragen zich af waarom het stoplicht destijds is verdwenen. "Dat zou het beste zijn, ook voor ouderen."

Meer berichten