Maandelijks komen vrienden en familieleden bij elkaar in The Sacred Heart Pub om deel te nemen aan de PubQuiz. Foto: Guido van Bruchem
Maandelijks komen vrienden en familieleden bij elkaar in The Sacred Heart Pub om deel te nemen aan de PubQuiz. Foto: Guido van Bruchem

PubQuiz Ammerzoden is jarig

Drie jaar geleden verraste de barman van The Sacred Heart Pub zijn gasten met een PubQuiz. Een succes. Sindsdien gaan liefhebbers elke eerste donderdag van de maand op zoek naar antwoorden in het Ammerzodense huiskamercafé. Op 6 december vieren ze het driejarig bestaan van deze traditie. Met een PubQuiz natuurlijk, gestoken in een party-outfit.

door Loeki Bruinink

Ammerzoden - Hoe heet deze artiest? Van welk land is dit de vlag? Tot welk ras behoort deze hond? Zomaar een paar vragen die je tijdens een pubquiz kunt verwachten. Aan de hand van beeld- en geluidsfragmenten moeten teams tot de juiste antwoorden komen. Pubquizzen zijn populair. In Engeland is dat al meer dan een eeuw zo. In Nederland pas sinds enkele jaren. David van Rangelrooij is fan van het eerste uur. In december 2015 organiseerde de barman van The Sacred Heart Pub zijn eerste quiz. "Ik weet nog dat ik best zenuwachtig was. Zouden de mensen het net zo leuk vinden als ik?" Daarover had hij zich geen zorgen hoeven maken. Het concept sloeg in als een bom. Drie jaar later heeft hij al zeventig edities achter de rug.
Iedere eerste donderdag van de maand verzamelt een grote groep mensen zich in The Sacred Heart Pub om deel te nemen aan de PubQuiz. Het zijn vrienden, familieleden, stelletjes. Hun leeftijd varieert van 16 tot 70 jaar. In maximaal vijftien teams van twee tot vijf personen buigen ze zich over de gekste vragen. "Die vragen kunnen overal over gaan", legt Van Rangelrooij uit. "Over eten en drinken, showbizz, geschiedenis, film, natuur of sport. Er komen oude en actuele beeld- en geluidsfragmenten voorbij. Het is echt heel gevarieerd." De regels zijn simpel: geen gsm's, alleen overleg met eigen teamleden en de jury beslist. De jury, dat is Van Rangelrooij zelf, die ook de presentatie voor zijn rekening neemt.

In negen rondes gaan de teams op zoek naar negentig antwoorden. Samen kraken de teamleden hun hersens. Hoe heet die zanger ook alweer? En welk gebouw is dat? Ze noteren de antwoorden op een formulier, dat ze na drie rondes moeten inleveren. Na een korte pauze start de volgende serie. "Iedereen vindt het leuk. Bezoekers die eerst aan de bar de kat uit de boom kijken, doen uiteindelijk toch mee. Je weet altijd wel wat. En samen weet je nog meer."
Na drie jaar vragen verzinnen en quizzen voorbereiden zou je denken dat de inspiratie van Van Rangelrooij afneemt. "Juist niet! Mijn enthousiasme neemt alleen maar toe. Sterker nog , ik wil er vanaf 2019 mijn brood mee verdienen." Naast de 'gewone' pubquiz stelt hij ook speciale edities samen. Zoals de PopQuiz, CarnavalsQuiz en Live&FestivalQuiz. "En op 29 en 30 december presenteer ik de Top2000Quiz in Grand Café Opa Pietje in Kerkdriel." Hij merkt dat er steeds meer vraag is naar entertainment in de horeca. "Het klassieke barhangen verdwijnt. Mensen komen gericht op een evenement af, zoals een bierproeverij, een dartavond of een liveoptreden." Wat hem betreft raakt straks de hele Bommelerwaard verslingerd aan de PubQuiz. Net als hijzelf.

Meer berichten