Noëlle van Wijgerden, communicatie, en voorzitter Hans de Wit van Cultuurfestival Bommelerwaard. Foto: Mieke Boelen
Noëlle van Wijgerden, communicatie, en voorzitter Hans de Wit van Cultuurfestival Bommelerwaard. Foto: Mieke Boelen (Foto: )

Aftrap Cultuurfestival Bommelerwaard

Het Cultuurfestival Bommelerwaard is van start gegaan! Met de ondertekening van de sponsorcontracten op maandag in Ammerzoden is de officiële aftrap gegeven. De doelstelling van de initiatiefnemer Stichting Kunstmin Bommelerwaard is om kunst , cultuur en natuur met elkaar te verbinden en de Bommelerwaard meer op de kaart te zetten.

door Mieke Boelen

Ammerzoden - Het is allemaal cultuur wat de klok slaat. De ontvangst op het binnenplein van kasteel Ammersoyen, door slagwerkgroep DES RHYTHMS uit Hedel, en bij binnenkomst door de vrolijk uitgedoste Nanda van Alebeek uit Zaltbommel. De plannen worden gepresenteerd. "Er gaat iets bijzonders gebeuren in de Bommelerwaard, want het festival biedt met zo'n honderd uiteenlopende activiteiten een unieke combinatie van natuur, kunst en cultuur", zegt voorzitter Hans de Wit. Van 1 juni tot en met 14 september 2019 is deze unieke streek het decor van openluchtfilmvertoningen, dansvoorstellingen en een theaterwandeling tot tentoonstellingen en concerten op bijzondere locaties.

Er zijn activiteiten die speciaal voor het festival zijn ontwikkeld. De activiteiten, die al langer in de Bommelerwaard plaatsvinden, zoals Kunst, Kiezel en Klei en Pracht in de Gracht krijgen een uitgebreide versie. Er zijn reguliere activiteiten, die meegaan onder de paraplu van het festival, zoals de muziekfestivals Peace in het Park en Lekker aan de Waal. "Verenigingen, musici of kunstenaars die zelf iets organiseren en zich willen aansluiten zijn van harte welkom." Volgens De Wit zoekt het festival vooral naar initiatieven die verbinden. "Bijvoorbeeld met de natuur, andere verenigingen of kunstenaars, want er gebeurt hier zoveel op het gebied van kunst en cultuur en we hebben zo'n prachtige natuur. Door die meer met elkaar te verbinden, hopen we dat ook inwoners en verenigingen elkaar meer vinden."

Ook is er een scholenproject 'Schatten van de Bommelerwaard' waarvan basisscholen kosteloos gebruik kunnen maken. Leerlingen uit groep 4, 5 en 6 bekijken objecten uit de museumcollectie van het Stadskasteel in Zaltbommel en maken een eigen schatkist. Groep 7 en 8 gaan aan de slag met het thema 'kunst in de openbare ruimte'. Ook zijn er speciale fietsroutes en wandeltochten om de historie van deze bijzondere regio te ontdekken.

Een tipje van de sluier! Between van Maria van Gerwen tijdens het blauwe uur vindt in juni in de Sint Maartenskerk plaats. In juni is er een verrassende Theaterwandeling Bommel in de Waard onder leiding van een gids. Memento Libero Zaltbommels Kamerkoor Jan Opschoor op 29 juni in Slot Loevestein, 30 juni in de Sint Maartenskerk en op 7 september in kasteel Ammersoyen.

Hans de Wit raakt niet uitverteld over zijn passie. De voorzitter is erg blij met de sponsors. "Het bedrijfsleven is heel belangrijk, maar ook zijn we blij met de subsidie van de gemeente Zaltbommel en de gemeente Maasdriel."

www.cultuurfestivalbommelerwaard.nl

Meer berichten