Vadertje Tijd

door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Reizen in de tijd heeft mij altijd al bijzonder geïnteresseerd. We doen dat overigens elke dag. Elke seconde, elke minuut, elk uur reizen we door de tijd. Maar dat is natuurlijk niet wat ik bedoel. Waar ik aan denk is het met grote sprongen terug of vooruit gaan in de tijd. Dat lijkt me niet alleen gaaf, maar vooral erg leerzaam. Ik ben dan ook een fan van het boek 'The Time Machine' van de schrijver H.G. Wells. De hoofdpersoon reist vanuit eind negentiende eeuw enkele eeuwen vooruit in de tijd om te zien wat de mens met de aarde heeft gedaan. Hij ziet oorlogen, maar vindt ook nieuw geluk.

Teruggaan in de tijd lijkt me interessant omdat ik nu eenmaal altijd al in geschiedenis geïnteresseerd ben geweest. Voor deze gelegenheid wil ik echter wel een keer in gedachten vooruit reizen naar, laten we zeggen, het jaar 2048. Naar de Bommelerwaard over dertig jaar. Hier ligt een uniek landschap in de wereld. De combinatie van rivieren, uiterwaarden, dijken, dorpen, kastelen, molens, boomgaarden, eeuwenoude boerderijen en dijkhuizen is enig in zijn soort op onze aardkloot. Een dijkentocht rond de waard is een waar genot. Hoe zal dit lustoord van geschiedenis er over dertig jaar uit zien? De boerderijen zijn waarschijnlijk in aantallen gedaald en worden door burgers bewoond. Het aantal kassen voor de glastuinbouw is na een bloeiperiode weer verminderd. Boomgaarden bestaan gelukkig nog volop, maar moeten concurreren tegen de oprukkende bedrijventerreinen verspreid liggend in de gemeente Bommelerwaard.

Slot Loevestein en kasteel Ammersoyen zullen ongetwijfeld nog bestaan en zo ook de dijken, nadat deze verder verhoogd zijn. Een deel van de dijken is waarschijnlijk autovrij gemaakt, maar de A2 is voor de zoveelste keer verbreed. Auto's rijden grotendeels op elektriciteit en fietsers zijn verplicht een helm te dragen. De Bommelerwaardse horizon is inmiddels sterk vervuild. Niet door rook of smog, maar door tientallen stalen spoken in de vorm van windturbines.

In 2018 zijn de eerste drie naast de A2 in Zaltbommel vergund. Dit bleek een vrijbrief voor de provincie Gelderland om de halve waard om te toveren in een 'windpark'. Het woord 'park' moet het geheel aangenaam doen klinken, maar niets is minder waar. Er zijn zogenaamde 'dorpsmolens' gebouwd, in naam naar het voorbeeld van de vroegere dorpskorenmolens. Iedereen die wil mag meebetalen aan die dorpsmolens alsof die subsidieslurpers al niet dubbel en dwars door u meebetaald zijn. De vroegere dorpsmolenaars draaien zich om in hun graf. Sommige van de windturbines staan na bijna dertig jaar arbeid lusteloos hun pensioen af te wachten. Hun sloop zal opnieuw van subsidies betaald moeten worden. Kernenergie neemt hun mislukte lot over.

Soms is het goed om in de tijd vooruit te kunnen kijken om fouten te kunnen voorkomen. Soms is het echter te pijnlijk omdat de fouten teveel schade hebben aangericht. Het is nog niet te laat maar Vadertje Tijd zal 't ons leren.

Meer berichten