Hoogste berg

door Jules Leerintveld

Het laatste hindoevorstendom in Azië wordt vaak poëtisch beschreven als 'het aards paradijs' en 'levend museum'. Geïsoleerd van de rest van de wereld door de machtige bergketens van de Himalaya. De dromen van mijn reizende ziel waren weer eens uitgekomen. Ik was in één van de mooiste landen ter wereld beland, Nepal. Ik genoot intens van het ongenaakbare landschap in dit 'dak van de wereld'.

Al reizend kom ik dan regelmatig mensen tegen die wat meer willen weten over het land waar ik vandaan kom. Tijdens een trektocht door de Himalaya ontmoette ik een Amerikaan uit Colorado, Graham. Ondanks zijn 75 lentes was Graham beslist geen oude uitgebluste knar. Zijn ogen vertelden dat hij volop genoot van de geneugten des levens. Ik had diep respect voor hem omdat hij ondanks zijn gevorderde leeftijd nog vrolijk wandelde op hoogtes van 3.000 meter. Hoger ging hij niet, dat was echt een brug te ver.

Graham had spierwitte dunne haartjes en schuifelde met twee skistokken de berg omhoog. Hij wist veel over andere landen te vertellen, al was hij er nooit geweest. Hij vroeg wat over Nederland en ik vertelde hem over onze steden, onze wereldberoemde schilders en sommige tradities, waaronder de Elfstedentocht.

Het was 1998 en de laatste Elfstedentocht was juist het jaar daarvoor verreden. Hij was kennelijk onder de indruk van mijn verhaal, want hij vroeg meteen: "When is the next time for this Eleven Cities Skating Tour?" Ik antwoordde hem: "You'll never know, it might be next year, it might be in 22 years." Ik legde hem uit dat de Hollandse winters allesbehalve uitblinken in voorspelbaarheid en dat tussen 1963 en 1985 geen Elfstedentocht was verreden. Maar als je 75 jaar oud bent heb je weinig aan een antwoord dat je misschien nog 22 jaar moet wachten om dit unieke schaatsspektakel te kunnen aanschouwen.

Dus switchte hij van onderwerp en vroeg me hoe hoog de hoogste berg van Nederland is. Ik zei hem dat dit de Vaalserberg is en dat deze 322 meter hoog is én dat we deze berg ook nog moeten delen met twee andere landen. Een weinig indrukwekkend antwoord op het moment dat we beiden worden omringd door het Annapurna-massief met een aantal bergtoppen van boven de 7.000 meter.

Maar, zo besluit ik mijn verhaal, als je op een dag vindt dat de bergen in de Himalaya te hoog zijn om te wandelen, kun je altijd nog in Holland komen wandelen. Het basiskamp op onze hoogste berg is gemakkelijk bereikbaar en ligt op honderd meter. En kun je op één dag gemakkelijk vele keren van het basiskamp naar de top wandelen. Graham trok zijn geborstelde wenkbrauwen omhoog op en mompelde met zijn droge innemende humor: "Strange people in the Netherlands."

Meer berichten