Ongelofelijk

door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

In de jaren negentig woonde ik in een huis dat volgens de afdeling Parapsychologie van de Universiteit van Utrecht mede bewoond werd door een zogenaamde 'poltergeist'. Poltergeist is het Duitse woord voor 'klopgeest' en een klopgeest is een onverklaard verschijnsel waarbij geluiden worden geproduceerd, voorwerpen worden bewogen en elektrische apparatuur ontregeld raakt zonder dat daar een verklaarbare oorzaak voor is aan te wijzen. De naam is afkomstig van de gedachte dat een spook of geest verantwoordelijk zou zijn voor de waargenomen manifestaties.

Er werd in mijn huis niet geklopt, maar wel met deuren gegooid, hoorbaar rondgelopen en lucht verplaatst alsof het binnen waaide. Dit gebeurde zowel overdag als 's nachts en het hield na een actieve periode even abrupt op als het begonnen was. Ik was overigens niet de enige in huis die dat waarnam. Een gerenommeerd paragnost oordeelde dat het in het huis niet pluis was en adviseerde me het huis te verlaten. Ondertussen maakten de deskundigen van de Universiteit zich op voor een bezoek aan mijn 'spookhuis'. Dat bezoek kwam niet, want voor dat het zover was hielden de ongeregeldheden op. Het gedoe heeft me nooit angst ingeboezemd want ik ging ervan uit dat het bij het huis hoorde. Ik geloof wel dat er sprake was van een poltergeist, mede omdat ik er steeds zelf getuige van was.

Vorige week werd er in het nieuws stilgestaan bij het voornemen van de Ierse luchtvaartautoriteiten om een onderzoek in te stellen naar de meldingen van piloten die boven Ierland een aantal ufo's hadden gezien. De ongeïdentificeerde objecten waren fel verlicht en vlogen met onwaarschijnlijk hoge snelheid door het luchtruim. Volgens de autoriteiten was er geen sprake van militaire oefeningen.

Ufo's zijn van alle tijden. Eeuwenlang hebben mensen vliegende schotels en andere al of niet verlichte objecten in de lucht waargenomen. Er zijn zelfs mensen die beweren door buitenaardse wezens in ufo's opgenomen en onderzocht te zijn. In Amerika kennen we het zogenaamde Roswell-incident waarbij in 1947 een vliegende schotel zou zijn neergestort. Diverse getuigen beweerden tot aan hun dood toe dat er verschillende lijken van vreemde wezens bij het ruimteschip lagen. Bij ufologen staat dit bekend als het belangrijkste ufo-incident ooit.

Wat hebben deze twee verhalen, dat van de poltergeist en dat van de ufo's, uiteindelijk met elkaar gemeen? Beide verhalen worden door de mensen die in die verschijnselen geloven, in bijna alle gevallen, zonder meer voor de waarheid aangenomen. Sceptici laten zich niets wijs maken en zullen zeggen dat poltergeistwaarnemingen bij mensen tussen de oren zit. Het nieuws over ufo's doen zij vaak af als nepnieuws of misverstanden door het aanzien van meteorieten voor ufo's. Zij geloven simpelweg niet dat dergelijke fenomenen bestaan.

Waarschijnlijk heeft iedereen enigszins gelijk. Mensen kunnen zich soms inbeelden dat er geluiden in hun huis voorkomen die er niet zijn. Ook zijn de meeste ufowaarnemingen goed verklaarbaar als natuurverschijnselen of militaire experimenten. Er zijn en blijven echter altijd situaties die voor mensen onverklaarbaar zijn en daar blijf ik graag in geloven. Dat is wel zo spannend...

Meer berichten