Willy de Koning geeft dinsdag een lezing over bevers. Foto: Willy de Koning
Willy de Koning geeft dinsdag een lezing over bevers. Foto: Willy de Koning

De bever: Knuffeldier, lastpak of toch iets anders?

In Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden wordt dinsdag 27 november om 19.30 uur een lezing gegeven over bevers door Willy de Koning. Op deze avond wordt ook de door haar gemaakte documentaire 'Bevers in Nederland' vertoond.

Heerewaarden - Al sinds 2007 volgt en filmt Willy de Koning bevers. Veel in Limburg, maar ook in de Biesbosch. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal en opgedane kennis heeft ze een documentaire samengesteld met een compleet en actueel verhaal over het leven van de bever. Dat is af en toe heel verrassend, zelfs voor de kenners. Met beelden van knagende bevers, stoeiende bevers, bevers die een geurmerk maken, aandoenlijke geluidjes van jonge bevertjes vanuit een burcht, knuffelpartijtjes tussen volwassen bevers en hun jongen, bevers die op hun gemak de vacht verzorgen of een bever die over land loopt.

Leefwijze
Tijdens de lezing, aan de hand van een kleurrijke en veelzijdige PowerPoint, gaat ze in op de leefwijze van de bever, z'n uiterlijke kenmerken, de vele soorten sporen die het dier achterlaat, de leefomgeving, z'n aanpassingsvermogen en de invloed van de bever op z'n omgeving. Verder komen de oorzaken van het verdwijnen van de bever, zo'n 200 jaar geleden, aan de orde en de herintroducties die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw plaatsvonden. Ook neemt De Koning ruim de tijd voor het beantwoorden van vragen en gaat ze in op de huidige discussies over bevers die overlast veroorzaken.

Verder neemt De Koning tal van 'beverattributen' mee, zoals een jas van beverbont, bevertanden en een beverschedel, beverknuffels, beverkeutels, takken met knaagsporen en boekjes over bevers. Voor geïnteresseerden zijn er gratis beverfolders om mee naar huis te nemen.

Deze avond is ook de nieuwste bever-dvd van De Koning, met daarop twee films van elk een half uur, te koop voor 7,50 euro.

De lezing begint dinsdag om 19.30 uur in Bezoekerscentrum De Grote Rivieren, Langestraat 38 in Heerewaarden. De entree bedraagt 4 euro, donateurs van het Bezoekerscentrum hebben gratis toegang.

Meer berichten