Synchroon poserend. v.l.n.r.: Marjorie, Emma, Mari-Lyn en Jasmine. Foto: Sport in de Spotlights
Synchroon poserend. v.l.n.r.: Marjorie, Emma, Mari-Lyn en Jasmine. Foto: Sport in de Spotlights

Waar een kleine vereniging groot(s) in kan zijn

De roots van sportvereniging Hamarithi liggen in Nederhemert. Om meer bewegen voor schoolkinderen te stimuleren, besloot de toenmalige gemeente Kerkwijk om een gymzaal te bouwen. Een gymclub was er nog niet, maar de belangstelling om te sporten wel. In maart 1978 werd s.v. Hamarithi opgericht: een naam verbonden aan de historie van het dorp dat rond 1200 Hamarithe heette. De laatste letter werd een 'i' en eerlijk is eerlijk, dat bekt beter. Sindsdien is er veel veranderd.

door Jetty Duister

Aalst - De thuisbasis van de club is sporthal De Maayenboogerd. Een uitstekende locatie en van alle gemakken voorzien. Alleen is het wel een gesjouw voor iedereen om bij de trainingen alle toestellen in de zaal te zetten en ze op tijd weer terug te zetten. Hoe luxe zou het zijn als dat niet hoefde? Dan zou er veel meer uren efficiënt geoefend kunnen worden. En wie weet hoe hoog het niveau van de selectieturnsters dan zou zijn.

Natuurlijk is trainen niet de enige voorwaarde om iets meer te bereiken. Als dat überhaupt al de bedoeling is. Wie de trainsters en de meisjes bezig ziet, valt de ambitie én het plezier in de sport in ieder geval op. Dat laatste is het allerbelangrijkste.

Vroeger was de vereniging uit de Bommelerwaard een echte omniclub. Volleybal kwam en ging, net als het tafeltennis. Gymmen is altijd gebleven. De turnbond KNGU heeft inmiddels heel wat pijlen op haar boog. Onder gymnastische sporten vallen niet alleen het recreatieve gymmen, maar bijvoorbeeld ook turnen op verschillende niveaus, acrogym, streetdance en ritmische gymnastiek. De kernactiviteiten in Aalst zijn gymnastiek en turnen.

Sinds 2003 geeft Femke Rooijens er les. Op haar vijftiende begon de Zaltbommelse met een stage bij Sandra Kerkhoff. Sindsdien timmeren de selectiegroepen onder haar leiding aan de weg. Een historisch Hamarithi moment was er in 2013 toen Donna van Wijgerden Nederlands kampioen instap nationaal 2 werd. Net als het NK zilver van Marit van Herpt (8) in de categorie Nationaal 1. Beide dames gingen voor een stapje hoger naar een andere club. Deze en andere successen hebben een aanzuigende werking in de regio. Leden komen daardoor niet alleen de gemeente Zaltbommel, maar zelfs uit Altena.

Een boogje en een tik tak
Vorige week lukte het vier elf-jarige meisjes van team Hamarithi om zich als achtste te kwalificeren voor de finale van het Nederlands Kampioenschap teams. Een hele bijzondere prestatie! Op de ranglijst vielen de verenigingen met naam en faam op. Hoe mooi is het dan dat zo'n klein 'cluppie' zich hier tussen nestelt? Het zou moeilijk worden om die topclubs voorbij te streven. Daarom werd het doel om 95 punten halen.

Tijdens één van de laatste trainingen werd door Mari-Lyn, Jasmine, Emma en Marjorie hard gewerkt. Ze namen de verbeterpuntjes van de voorwedstrijden nog even goed door. Trainster Rooijens vulde dat met haar kennis en ervaring en een brok enthousiasme aan. Mari-Lyn van Boggelen uit Aalst vertelt dat haar radslag op de balk goed ging. Extra punten zou ze kunnen scoren door een mooi boogje te maken en een tik tak. Ze doet het voor; heel knap. Jammer dat we geen beeld hebben! Van haar net getrokken kies had Mari-Lyn al bijna geen last meer. Emma van der Werken komt ook uit Aalst. Als meerkamper kwam zij tijdens het NK uit op vier toestellen: sprong, balk, brug en haar favoriete onderdeel de vloer. Haar oefening moest ze nu nog op verplichte muziek uitvoeren. Komend seizoen is Emma twaalf jaar en dan is die keuze vrij. Benieuwd welke muziekstijl het dan gaat worden. De brug is favoriet bij de Kerkwijkse Marjorie Brandsma. Zij is een echte powergirl die het liefst haar kracht inzet om punten te scoren. Jasmine Szalla woont in Zuilichem en haar sprong op de Pegasus hoopt ze komend seizoen nog spectaculairder te maken.

In clubkleuren
Vooraf was het team niet zenuwachtig. Of dat zo gebleven is? Laura Koolhaas en de nieuwe trainster Ingvill van Buuren hebben de meisjes ogenschijnlijk goed op hun gemak gesteld. Het feit dat Hamarithi zelfs even op plek vijf in de wedstrijd heeft gestaan, geeft aan dat de meisjes er lekker in zaten. In de nieuwe Nijmeegse turntempel werd volgens trainster Rooijens netjes en strakker geturnd dan tijdens de kwalificatie. Marjorie haalde op sprong maar liefst 13.150 punten. Ook Jasmine en Emma scoorden op de Pegasus hun hoogste score. Voor Mari-Lyn was dat de vloer: 12.133 punten. Met een totaal van 93.900 punten, meer dan in de kwalificatie, werden ze achtste.

Het is vreemd, maar met dit kampioenschap wordt een seizoen afgesloten. Een rare kronkel in de planning van de KNGU. De turnsters zitten al volop in de nieuwe oefenstof voor 2018/2019. Trainster Rooijens kiest er voor om daarmee de wedstrijd in te gaan. De meeste andere clubs staan met 'oude' oefeningen voor de jury. Het voordeel voor Hamarithi is dat nu duidelijk is waar aan gewerkt moet worden. Femke Rooijens heeft meer uren overgedragen aan haar medestafleden. Door haar fulltime job in het onderwijs is het lastiger om alles te plannen. Inclusief jong talent zijn er nu ruim veertig selectiemeisjes. Hamarithi-jongens turnen alleen recreatief. Een aantal wat oudere meisjes op niveau is helaas gestopt omdat ze een baantje hebben gekregen of door hun studie.

Het huidige 3e divisie niveau behouden is één van de doelen. Aan de wervings- en andere activiteiten, naast de wedstrijden, zal het niet liggen. Het team stond er maar mooi. En dat is letterlijk, want zij droegen hun nieuwe zelf ontworpen pakjes. Wel betaald door de ouders met korting van de vereniging: kom op sponsors! Steun een keer deze vereniging.

Meer berichten