Voorzitter Janny Lagendijk en dirigent Corné Mooibroek. Volgens Lagendijk heeft het koor veel te danken aan de dirigent. Foto: Mirjam Duijts-As
Voorzitter Janny Lagendijk en dirigent Corné Mooibroek. Volgens Lagendijk heeft het koor veel te danken aan de dirigent. Foto: Mirjam Duijts-As

KZM- Belcanto brengt Haydns meesterwerk 'Die Schöpfung'

Gemengd koor KZM-Belcanto brengt zaterdag 24 november een meesterwerk ten gehore in de Sint Martinuskerk in Zaltbommel: 'Die Schöpfung' van componist Joseph Haydn.

door Mirjam Duijts-As

Zaltbommel - Het is niet de eerste keer dat het meesterwerk 'Die Schöpfung' in Zaltbommel te horen is. De eerste keer was 100 jaar geleden, op 20 november 1918, honderdtwintig jaar nadat de componist zijn werk had geschreven. Het toenmalige Zaltbommels Mannenkoor had samen met Dameskoor Excelsior, de voorlopers van KZM-Belcanto, veel succes met dit werk in het Nutsgebouw in Zaltbommel. Dat is één van de redenen om dit werk van bijzondere schoonheid opnieuw te willen uitvoeren. Op 24 november zal het klinken, gezongen door koorleden uit de gehele Bommelerwaard. In Die Schöpfung brengt Haydn het scheppingsverhaal, op een heel beeldende wijze in de muziek tot uiting.

Voorzitter Janny Lagendijk spreekt met liefde en trots over KZM-Belcanto. "Onze kracht is dat we het echt met elkaar doen. Iedereen binnen het koor voelt zich verantwoordelijk en levert zijn of haar bijdrage. Het geeft een gevoel van saamhorigheid. Er komt nogal wat kijken om twee keer per jaar een werk zoals Die Schöpfung te kunnen uitvoeren. Gelukkig zijn er een behoorlijk aantal leden bereid om in het bestuur plaats te nemen, zodat de lasten kunnen worden verdeeld en zijn praktisch alle koorleden bereid om op heel uiteenlopende wijze hun steentje aan de uitvoering bij te dragen."

Elke repetitie is van het begin tot het einde een heel plezierig samenzijn, waarbij hard gewerkt wordt aan een goed resultaat. "Het draagt bij aan een omgeving waarbij veel koorleden zin krijgen om zanglessen te nemen en het normaal is thuis een partij te oefenen." Naast ruim 40 vaste zangers wordt twee keer per jaar bij het uitvoeren van belangrijke werken ook altijd weer een beroep gedaan op projectzangers. "Steeds vaker zien wij mensen terugkomen, zodat ook hierbinnen een vaste groep ontstaat, waarmee wij heel blij zijn. Voor de vijfde keer al weer worden wij begeleid door het Zaltbommels Begeleidingsorkest, een samenwerkingsproject met de Muziekschool Zaltbommel. Professionele musici, veelal verbonden aan de muziekscholen in Rivierenland, spelen in dit orkest samen met hun gevorderde leerlingen. Voor de leerlingen een mooie ervaring om mee te kunnen spelen in een groot werk."

Solisten: Elma van den Dool (sopraan), Erik Bomers (tenor), Hans de Vries (bas). Dirigent: Corné Mooibroek.

Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten zijn te koop via www.kzm-belcanto.nl, bij Readshop in Kerkdriel, Salt Organic in Zaltbommel of bij de kerk.

Meer berichten