Magie!

door Louis van der Sangen

Herinneringen komen ongevraagd en onverwacht naar boven wanneer het weer sinttijd is. Het zijn alleen maar mooie herinneringen. Inclusief de twijfeltijd duurde dat in mijn geval, voor zover ik het mij kan herinneren, tot mijn tiende jaar. De teleurstelling van het door de volwassenen stuk maken van die fantasie zal menigeen herkennen. Daar stond dan weer tegenover dat je een grote-mensen-geheim moest bewaren voor de jongeren. Het werd de tijd van surprises maken, caeautjes kopen en vooral veel en het liefst lange gedichten maken. Het bleef daardoor in balans. Kinderen en hun fantasie, daar blijf je van af. Het duurt maar kort. En vooral de strijd die alleen volwassenen voeren, maakt dat die fantasietijd steeds korter wordt en zelfs kans maakt dat het helemaal verdwijnt.

Volwassenen moeten nog veel leren van onze kinderen. Dreigementen, demonstraties (van voor en tegenstanders) en geweld wordt gebruikt. Er zijn zelfs meer politiemensen dan pieten tijdens zo'n intocht. Controlepoortjes. Tjonge jonge, het lijkt inmiddels wel een normale voetbalwedstrijd. Geruzie over kleuren, terwijl kinderen alleen met kleuren bezig zijn op tekeningen over en voor sint en piet. En als er dan gediscussieerd moet worden over sint en over hoe of wat en alles wat daar bij hoort, dan kunnen die volwassenen dat het beste aan de kinderen overlaten. Volwassenen doen hier nu eenmaal te kinderachtig over. Volgens mij kan het nummer van Frank Boeijen ook toegevoegd worden als een toepasselijk sinterklaasliedje: "Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart wit, maar in de kleur van je hart."

Waar zijn we mee bezig? Nog even en we vallen over het feit dat sint altijd een blanke man is. En dat sint en zijn gevolg geassocieerd wordt met de roomse kliek waar nog steeds de ene na de andere smerige doofpot wordt open getrokken. De stoomboot een luchtvervuiler is. De sint op een elektrische fiets moet aankomen. "Free Amerigo" wordt geroepen door de dierenactivisten. Het inpakpapier een ware verspilling is. De productie van pepernoten een enorme energieverslinder is. En dat het veel te koud is om uren aan het water te staan verkleumen. En iemand schreeuwt dat die zeker weet dat de overgebleven chocoladeletters worden omgesmolten en twee maanden later weer veel te vroeg als paasei in de winkels terugkeert. En een hele circus begint over de kleur van de paashaas.

Ophouden met het proberen kapotmaken van de fantasie van kinderen. Ophouden met het laten verdwijnen van de magie rondom de sinttijd. Die herinneringen zijn nodig om later ongevraagd en onverwacht te laten terugkomen. Even terugkeren naar die tijd van onschuld, spanning en verwachting. Elke volwassen heeft die fantasie ooit gehad of hebben die nog, en anders hoop ik dat ze het terugvinden. Een soort van Peter Pan-gevoel krijgen. Zolang kinderen in het sintverhaal geloven, en dan zelfs water in de Zaan kieperen, dan kunnen die volwassenen zich wel kinderachtig blijven gedragen zoveel als ze willen, maar die magie van de fantasie blijft. En daar blijf je vanaf. Punt!

Meningsverschillen zijn er nu eenmaal. Deal with it!

Meer berichten