Familiefoto van Henricus (Driek) Verhoeven met zijn tien kinderen en zijn broer Gus. De foto is na het overlijden van zijn vrouw Antonia genomen.
Familiefoto van Henricus (Driek) Verhoeven met zijn tien kinderen en zijn broer Gus. De foto is na het overlijden van zijn vrouw Antonia genomen.

Presentatie Drielse Vertellingen 2018

In het Driels Museum wordt vrijdag om 20.00 uur het jaarboek 'Drielse Vertellingen 2018' gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt aangeboden worden 'kapitein' Theo Hooijmans. Precies honderd jaar geleden begon zijn vader Cis met het schippersleven. De vloot van Rederij Hooijmans is sindsdien flink gegroeid, wat valt te lezen in het artikel genaamd 'De Fiegelieten; d'n onrust op 't kanaal'.

door Jan Piels

Kerkdriel - Niels van Houten begint zijn verhaal in 1906, met de geboorte van de Drielse Franciscus Christiaan (Cis) Hooijmans. Samen met zijn broer Ardie kocht hij in 1930 het eerste schip. Zelfs in de oorlogsjaren is er nog gevaren, maar raakte het schip door een granaat beschadigd. Smid Baggerman heeft na de oorlog het schip weten te repareren en de zaken in de naoorlogse jaren liepen zo goed dat een tweede schip werd aangekocht. Inmiddels bevaren vele familieleden de binnenwateren met hun schepen. Alle, soms smeuïge, avonturen aan boord leveren een prachtig verhaal op.

Drama in Velddriels gezin
Een zeer persoonlijk verhaal van Driek Verhoeven, doorgegeven aan zijn kinderen zodat ook zij weten hoe het laatste levensjaar van hun zieke moeder verlopen is. Het speelt zich af in 1940. Moeder Antonia blijkt ongeneeslijk ziek en wordt opgenomen in het ziekenhuis in Utrecht. Driek gaat een aantal keren op bezoek, maar de oorlog bemoeilijkt de tocht behoorlijk. Letterlijk met de kogels om zijn oren moet hij telkens keuzes maken tussen zijn tien kinderen thuis, en zijn geliefde vrouw. Het verhaal, herschreven door Paul van den Bighelaar, is even indrukwekkend als bedroevend.

Bertus de Leeuw
Bertus de Leeuw is honderd jaar geleden geboren. In zijn te korte leven werd het 'belangeloos iets doen voor de gemeenschap' zijn levensfilosofie. De lijst met verenigingen waaraan Bertus zijn bijdrage heeft geleverd is lang. Hoe hij dit voor elkaar kreeg naast zijn elektriciteitszaak en zijn gezin vertelt Gerard de Leeuw. Dat soms niemand wist van zijn bijdragen, bleek pas na zijn overlijden. Hij heeft veel betekend voor het gemeenschapsleven.

De Asberg
Op de Asberg schijnt eeuwen geleden een 'motteburcht' te hebben gestaan. Al in de jaren tachtig trok dit de bijzondere aandacht van Robert Goesten. Er zouden 's avonds weleens 'witte wieven' vergaderd kunnen hebben, zo las hij in een oud 'Gelders Sagenboek'. Hij komt er na zijn graaf- en speurwerk misschien nooit achter wat er gebeurd is, of wat er gestaan heeft, maar de verzamelde informatie levert wel een bijzonder beeld op.

Walraven de Baar
In 1812 is het leger van Napoleon te voet en te paard Rusland binnengevallen. Slechts een enkeling heeft de bizarre tocht overleefd. De bruggen over de rivier de 'Berezina' zijn berucht. Of de Drielse Walraven juist daar is gesneuveld zullen we nooit weten. Ook niet waar de andere soldaten uit onze regio overleden. Opvallend is dat er toch veel informatie over deze dorpsgenoten wél bekend is.

Deze Drielse Vertellingen bevat weer voor elk wat wils en is geïllustreerd met veel foto's welke bij menigeen herinneringen op zal roepen. Drielse Vertellingen is vanaf zaterdag 10 november verkrijgbaar bij de bekende verkoopadressen in Kerkdriel en Velddriel.

Meer berichten