v.l.n.r.: Marga Henssen, Jacco van den Oever, Rian Vervoort, Maurice Hamilton, Annet Vervoort en Nancy Cornelissen (zittend). Foto: Hanneke Roos
v.l.n.r.: Marga Henssen, Jacco van den Oever, Rian Vervoort, Maurice Hamilton, Annet Vervoort en Nancy Cornelissen (zittend). Foto: Hanneke Roos

En Bloc sluit af met Close(d) Harmony

In Dorpshuis de Parel in Rossum is close harmony groep En Bloc bij elkaar. Zes gepassioneerde zangers die de afgelopen zeventien jaar steeds weer voor verrassende shows zorgden. Op 11 november valt voor het laatst het doek en is deze close harmony groep 'closed'.

door Hanneke Roos

Rossum - Marga Henssen vertelt: "Ik ben verhuisd naar Maastricht. Dat bleek een goed moment om te bezinnen of we door wilde, of dat we een bijzonder mooi afscheid wilde nemen van het publiek." De groep koos voor het laatste en nu wordt er een periode vol zang, performance en perfecte voorstellingen (af)gesloten met de afscheidsshow Close(d) Harmony.

"We zijn zo samengesmeed, qua stijl, energie en aanvulling van elkaar, dat het bijna onmogelijk zou zijn voor een nieuwkomer om hierbij te komen", vertelt Annet Vervoort, de oprichtster van En Bloc. "We kijken terug op een heel mooie en bijzondere tijd met veel plezier en intensieve samenwerking", vervolgt Rian Vervoort, en ze kijkt rond. Henssen, Nancy Cornelissen, Jacco van den Oever en Maurice Hamilton knikken en ze schieten in de lach. Deze saamhorigheid en verbale en non verbale communicatie is typerend voor het 'Bloc' eenheid dat zij zijn. Het is duidelijk dat zij een band hebben die het met elkaar zingen ver te boven gaat. "Iedereen had zo zijn eigen taak en individueel vulden en voelden we elkaar goed aan, niet alleen met onze stemmen maar ook met onze talenten", merkt Hamilton op.

De afscheidsshow gaat terug in de tijd. Het publiek wordt via de hoogtepunten van voorgaande shows meegenomen op een muzikale reis met vele emoties. "Na Tsjechov in 2002 waren er veertig gemotiveerde zangers en daaruit ontstond En Bloc", vertelt Vervoort. "In de loop der jaren hebben wij vijf voorstellingen op de planken gebracht. Het waren voorstellingen die we zelf vorm gaven, bewerkten en perfectioneerden totdat ze ons helemaal pasten." "Dat is veel werk en je moet je wel bedenken dat niet iedereen zin heeft in twee jaar repeteren", merkt Van den Oever op.

Maar niet alleen En Bloc zelf neemt afscheid. Ook de groep vrijwilligers die al die jaren meehielpen met het tot stand komen van de producties neemt nu afscheid van een tijdperk. "Zonder hen en Arlien Coolen, onze regisseur, hadden wij dit nooit op poten kunnen zetten", vertelt Cornelissen en daar zijn de anderen het unaniem mee eens.

Even komt het toneeltalent om de hoek kijken als ze vertellen over de toekomst. Ze laten het over zich heen komen, er komt wel weer iets op hun pad en dat kan zo veel zijn. Ze kijken verdrietig, bijna komen de tranen en vervolgens barsten ze in lachen uit. Dan moeten ze aan de slag en al gauw klinkt een stukje van de afscheidsvoorstelling door de Parel. 'Route 66', het swingt de Parel uit en een ding is zeker, de afscheidsshow wordt geweldig!

De afscheidsshows zijn op 9, 10 en 11 november. Kaarten zijn te bestellen via www.en-bloc-rossum.nl/bestellen.

Meer berichten