Zo'n veertig inwoners van Hurwenen grijpen de kans aan om invloed uit te oefenen op de inrichting van het voetbalterrein in hun dorp.
Zo'n veertig inwoners van Hurwenen grijpen de kans aan om invloed uit te oefenen op de inrichting van het voetbalterrein in hun dorp. (Foto: Bouke Scheerder)

Wat gebeurt er na laatste fluitsignaal?

Een grote boom op de middenstip, een dorpsgroentetuin, levensloopbestendige woningen en een Cruyff Court: zomaar een greep uit de ideeën die vorige week donderdag werden gedeeld tijdens de ideeënavond 'Hart van Hurwenen' in Dorpshuis de Kil. Zo'n veertig inwoners van Hurwenen laten daar hun gedachten de vrije loop over de toekomstige invulling van het voetbalterrein in hun dorp.

door Loeki Bruinink

Hurwenen - De voetbalvelden in Hurwenen worden intensiever gebruikt dan ooit. Nu op de Rossumse locatie van de fusieclub HRC'14 na een fikse brand niet meer gespeeld kan worden, vinden alle trainingen en wedstrijden weer op de Hurnse grasmatten plaats. Die velden komen leeg te staan als -vermoedelijk eind 2019, begin 2020- de vernieuwde locatie aan de Maarten van Rossumstraat gereed is. Wat gebeurt er na het laatste fluitsignaal met die 12.000 m2 midden in hun dorp? De inwoners buigen zich over deze vraag tijdens de ideeënavond.

Eén ding wordt deze donderdag meteen duidelijk. Niemand zit te wachten op een Hart van Hurwenen vol rijtjeshuizen met postzegeltuinen. De opzet moet open en groen zijn. Daarnaast heeft iedereen zo zijn eigen dromen over de invulling. Dat gaat van "alleen maar groen, bebouwen doe je maar in de periferie" tot "hofjeswoningen voor jong en oud". Een groep mensen, van binnen en buiten Hurwenen, hoopt op een deel van het terrein gezamenlijk hun duurzame wijkje te realiseren. Wat de aanwezigen in ieder geval willen voorkomen, is dat een projectontwikkelaar de touwtjes in handen krijgt na het vrijgeven van de velden.

Gele kaarten
In groepen zetten de inwoners hun wensen op de kaart van Hurwenen. Vijf plattegronden vullen zich met ideeën over groen, recreatie, ontmoetingsplekken, wonen en infrastructuur. Vragen die tussentijds opkomen, worden genoteerd op gele kaarten. De aanwezige wethouder Peter de Vries neemt de meeste in ontvangst. Kunnen omwonenden een stuk grond bijkopen? Dat sluit De Vries niet uit, maar dat ligt aan het uiteindelijke plan. Voor wie wordt eigenlijk gebouwd? De wethouder kan daarop pas antwoorden als het woningbehoefte-onderzoek is afgerond. Wie onderhoudt straks het leegstaande complex? De opstallen worden afgebroken en de gemeente ontfermt zich over het onderhoud, antwoordt De Vries stellig. Nog dezelfde avond wordt een groep van zes enthousiaste inwoners geformeerd, die met de uitkomst van deze bijeenkomst aan de slag gaat. De werkgroep zal, ondersteund door Spectrum, de ideeën omzetten in een vlekkenplan. Daar kunnen de inwoners vervolgens weer op reageren. Zo moet het nieuwe hart van Hurwenen steeds duidelijker vorm krijgen.

De Ideeënavond 'Hart van Hurwenen' was een initiatief van de dorpsraad. Zij kregen hierbij ondersteuning van Spectrum, een adviesorganisatie van de provincie Gelderland. Stapsgewijs wil de dorpsraad komen tot 'een plan van iedereen'.

Meer berichten