Meine Sommerzeit zurück

door Jules Leerintveld

Summertime
And the livin' is easy
Fish are jumpin'
And the cotton is high


Zo begint het lied Summertime van Norah Jones. Als het aan Europa ligt kan het weleens één van de laatste jaren zijn geweest dat we van de zomertijd hebben kunnen genieten. Thans moet de klok twee keer per jaar worden verzet om te profiteren van het daglicht en daardoor energie te besparen. Volgens de EU hebben burgers, het Europees Parlement en sommige lidstaten de EU verzocht om onderzoek te doen naar de bestaande zomertijdregelingen. De Europese Commissie zegt dat zij het standpunt willen weten van alle belanghebbenden, dus ook van u en mij. Zouden ze in Brussel eindelijk het licht hebben gezien en luisteren naar de Europese burgers?

Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat de Europeanen de wintertijd willen afschaffen. Op een enquête reageerden 4,6 miljoen mensen, ongeveer 1 procent van alle Europeanen. Als je dit representatief vindt, zit er echt een grote steek los. Heeft Juncker deze uitspraak gedaan na weer eens diep in het glaasje te hebben gekeken? Het bleek dat vooral Duitsers reageerden met meer dan drie miljoen mensen. Als straks de zomertijd wordt afgeschaft, mede dankzij onze oosterburen, kunnen we zeggen 'Ich will meine Sommerzeit zurück'.

Laatste halte voor het gekkenhuis...

Nu moet de Tweede Kamer een knoop doorhakken. Twee partijen lijken een duidelijke voorkeur te hebben. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer wil het halfjaarlijks verzetten van de klok stopzetten omdat de landbouw hiervan ieder jaar grote gevolgen ondervindt. Ze benadrukt dat het ritme van kippen, koeien en andere dieren in de war wordt geschopt. We leven in een land waar koeien nauwelijks meer buiten staan, waar 'Q-koorts' geiten, 'kiloknaller' varkens en plofkippen met duizenden worden opgehokt in grote landbouwfabrieken. Mede verantwoordelijk voor deze bio-industrie is het CDA die op het platteland nog steeds aan de touwtjes trekt. Zouden ze dit bedoelen met rentmeesterschap? Annie gebruik toch je boerenverstand of hou anders mijn tassie effe vast.

Ook de ChristenUnie doet een duit in het Europese zakje. Hun kamerlid Stieneke van der Graaf wil dat de zomertijd stopt omdat ze weten dat de biologische klok van mensen daardoor verstoord raakt. Stieneke, als je op zaterdagavond een uur later naar bed gaat, is dan op zondag je biologische klok verstoord? Vele miljoenen Europeanen gaan jaarlijks op reis. Als zij op vakantie gaan naar het oosten of westen en met een paar uur tijdsverschil hebben te maken, raken ze dan hun biologische klok gelijk kwijt of passen de meesten zich snel aan?

Europa kan zich beter bezig houden met zaken die er echt toe doen. Soms heeft ze zulke onzinnige ideeën dat het de laatste halte voor het gekkenhuis lijkt. En blijkbaar is een deel van onze parlementariërs ook van de pot gerukt. Ook met TomTom kun je de weg kwijt zijn.

Meer berichten