Al 50 jaar lang ontmoeten Alemse senioren elkaar op donderdagmiddag in Dorpshuis De Drie Linden om samen te kaarten en te biljarten. Foto: Loeki Bruinink
Al 50 jaar lang ontmoeten Alemse senioren elkaar op donderdagmiddag in Dorpshuis De Drie Linden om samen te kaarten en te biljarten. Foto: Loeki Bruinink

Alemse seniorenclub bestaat 50 jaar

Het begon als een kaartclubje. Het groeide uit tot bejaardensoos. En nu, vijftig jaar na de start, noemen ze zich Seniorenclub 't Verzetje. Wat wel een halve eeuw ongewijzigd bleef, is het plezier waarmee de leden elkaar iedere donderdagmiddag treffen in Dorpshuis De Drie Linden. Op 1 november vieren ze samen hun vijftigjarig bestaan, uiteraard op een donderdag. Twee dagen later volgt een receptie voor alle Alemse 55-plussers en verenigingen.

door Loeki Bruinink

Alem - Wie op donderdag tussen 13.30 en 16.30 uur Dorpshuis De Drie Linden binnenstapt, ziet een grote groep Alemmers kaarten, koersballen, rummikuppen en biljarten. Het zijn de leden van Seniorenclub 't Verzetje. Voorzitter Mari van Geffen weet hoe belangrijk deze wekelijkse bijeenkomsten voor de veertig leden zijn. "Deze middag is heilig voor ze. Vooral de kaarters zijn fanatiek. Als wij onze jaarvergadering hebben, moeten we die vaak afraffelen, omdat ze zo snel mogelijk weer willen rikken, jokeren of duizenden. Aan sommige tafels gaat het er soms best heftig aan toe."

Jo Steenbekkers (76), geboren en getogen Alemse en sinds 15 jaar lid van 't Verzetje, kan dat beamen. Met drie anderen zit ze aan een tafel te duizenden. Eigenlijk kan ze niet worden gestoord. "We vinden het leuk om elkaar een beetje dwars te zitten, maar ik kom hier natuurlijk gewoon voor de gezelligheid. Ik doe overal aan mee, zelden sla ik iets over." Want naast de wekelijkse middag in het dorpshuis, organiseert het bestuur ook tal van andere activiteiten. Zoals de stamppotmiddag, het kerstdiner en kienen. Soms verlaten ze Alem voor een uitje. Voor een bezoek aan de Leerdamse glasfabriek of een huifkartocht naar Heusden.

Op 1 november vieren de leden samen hun vijftigjarig bestaan. Martien de Wilt en Bertie Verschuure van de feestcommissie willen niet teveel kwijt over het programma van deze dag. De leden kunnen in ieder geval 'iets met twee vrouwen en humor' en een gezamenlijke maaltijd verwachten. Om alle clubactiviteiten mogelijk te maken, wordt creatief geld ingezameld. Zo doet 't Verzetje mee aan clubkascampagnes, statiegeld-acties en Maasjutten. Onlangs maakten enkele leden honderd houten beesten en gingen ermee langs de deuren. Ze verkochten ze allemaal.

Het typeert het dorp Alem. "Iedereen draagt 't Verzetje een warm hart toe", weet Van Geffen. "Daardoor kan onze contributie laag blijven. Want zeg nou zelf, 35 euro per jaar voor al deze activiteiten, dat is toch weinig?" De club is na vijftig jaar nog steeds springlevend. Dat heeft ook met de komst van het jonge bestuurslid Annette Verschuure (45) te maken. Dankzij haar waait er een frisse wind door de club. Dat mag best eens gezegd worden, vinden haar collega-bestuursleden.

Alle 55-plussers uit Alem zijn zaterdag 3 november uitgenodigd voor de jubileumreceptie, net als de verenigingen uit het dorp. Geïnteresseerde ouderen zijn ook 15 november van 13.30 tot 16.30 uur welkom op de inloopmiddag. "We kunnen nog wel een paar goede rikkers gebruiken!"

Meer berichten