Op natuurijs schaatsen zit er nog even niet in. Een 'overstapje' maken van het gewest naar RTC Zuid? Danielle traint er hard genoeg voor. Foto: Sport in de Spotlights
Op natuurijs schaatsen zit er nog even niet in. Een 'overstapje' maken van het gewest naar RTC Zuid? Danielle traint er hard genoeg voor. Foto: Sport in de Spotlights

In de ban het schaatsen!

Vriezen doet het nog niet, maar het wordt al kouder en de kunstijsbanen zijn open. De voorbereidingen op het nieuwe schaatsseizoen begonnen toen het nog weer voor korte broeken was. De 15-jarige Daniëlle van Zanten uit Brakel is nog niet echt 'in gesprek' met het ijs. Na een smakker in Thialf kwam ze, twee weken geleden, hard in contact met de boarding. De verschoven nekwervels zitten weer goed en Brakelse voelt zich sterker dan ooit.

door Jetty Duister

Brakel - De verplichte rust heeft haar goed gedaan. De forse rugzak gevuld met onder andere teamkleding, beschermmiddelen, een toffe bril én natuurlijk de schaatsen wordt ingepakt om buiten wat plaatjes te schieten. De komende periode gaat Daniëlle hard werken aan twee dingen: haar persoonlijke records op de ijzers en het behalen van haar diploma. "Ik zit op het Altena College in Sleeuwijk. Daar ben ik begonnen op de havo maar door het vele sporten en de moeite die ik had met wiskunde, ben ik overgestapt naar vmbo theoretisch en dat gaat goed. Wat ik later wil gaan doen? Misschien iets met sport of verpleegkunde."

Snoeproze skeelers
De trainingen: dagelijks fietst de studente naar school en eenmaal thuis pakt ze de wielrenfiets. Maar dat is nog niet alles! Wekelijks traint ze drie keer één uur op de ijsbaan in Breda en ook in het krachthonk wordt hard gewerkt. In het weekeinde zijn de wedstrijden. Het gezinsleven wordt bepaald door de sportende kinderen, want broertje Marc lijkt zijn zus te volgen. "Ik was zeven toen ik begon met skeeleren. De kleindochter van onze buren deed dat en mij leek het ook leuk. Mijn eerste skeelers, die we kochten in de speelgoedwinkel, waren roze met wit. Daarmee kon ik bij skeelervereniging River Skate Team al snel uit de voeten. De beginnerslessen op de wielerbaan van WTC Maas Waal kreeg ik van Jantine Oomen uit Aalst. Vervolgens werd Bas Noorloos mijn trainer. Van hem leerde ik meer technisch en behendig rijden op skeelers. Je moet bijvoorbeeld overal tussendoor durven stappen, snelheid maken en wendbaar zijn." Ideale bochten lopen en in het peloton rijden, pikte Daniëlle rap op. Ze won haar allereerste wedstrijd in de Stehmann skeelercompetitie. En lonkte toen de schaatsbaan!

Skeelerbeentjes

"Andere kinderen uit het dorp gingen schaatsten in Breda en ik wilde graag mee. Dat mocht van mijn ouders. Ik werd lid van De IJsvrienden uit Wijk en Aalburg en begon met rijden op de kleine 111 meter baan. Met trainer Henny van Loon ging ik mijn eerste lange baanseizoen aan." Wat betekende dat voor haar? "Meer rondjes rijden en focussen. De techniek van schaatsen is echt heel anders dan van skeeleren. Vooral je afzet. Over wieltjes heb je eerder controle dan over ijzers, die glijden weg. Ik had skeelerbeentjes!" Je schaatsbeen moet gestrekt zijn en je afzet zijwaarts. "Die was bij mij echt verschrikkelijk krom. Het is nog steeds een leerproces om dat af te leren. Henny heeft me toen wel goed op weg geholpen, want Annamarie Thomas (voormalig topschaatser, red.) zag mij rijden en vond dat er meer in zat." Is skeeleren makkelijker dan schaatsen? Volgens Daniëlle alleen als je beginner bent. Wanneer je techniek beter wordt en je gaat finetunen om je snelheid te verhogen, is er niet meer zoveel verschil.

Geen sprintvezels
En aan die snelheid wordt gewerkt. Om te kunnen winnen moet Daniëlle haar persoonlijke records aanscherpen. Dit is haar tweede seizoen bij het KNSB Gewest Noord Brabant, Limburg en Zeeland met trainers Thomas en Leon Lemmers. Tijdens wedstrijden rijden de schaatsers in de gewestelijke teamkleuren en niet van de vereniging onder wiens licentie ingeschreven wordt. Trainen jullie samen? "Ja, onze gezellige ploeg bestaat uit zes jongens en vijf meiden. Op het ijs rijden we allemaal tegelijk in de baan. Van de trainers langs de kant krijgen we aanwijzingen. Wij moeten heel veel sprinten! En sprintvezels heb ik denk ik niet. Maar volgens Thomas zou ik de NK afstanden kunnen halen als mijn sprint beter wordt. Mijn aandachtspunten zijn de schouders in een rechte lijn houden met mijn afzetbeen en de start. Door breder en steviger in de beginpositie te gaan staan, heb ik al meer kracht om te starten."

Ultieme keuze
"De 1500 meter vind ik al een langere afstand en de 3000 kilometer is nog leuker." Daniëlle's voorbeeld is niet voor niets Ireen Wust. Een scherpe 500 meter kunnen rijden is belangrijk voor het allrounden én de marathons die ze 'gewoon' meepakt. De power komt uit het krachthonk waar gewichten tussen 50 en 60 kilo geen probleem lijken. De spiegels soms wel, die laten genadeloos zien of het skeelerbeentje er nog is en de schouders scheef gaan. Dat is wat Daniëlle zelf kan doen om haar doelen te bereiken. Dit seizoen hoopt ze deel te nemen aan kampioenschappen, het NK marathon lijkt nu de meest realistische. In de toekomst zouden de Viking race, het officieuze EK en World cups voor junioren prachtig zijn. En de ultieme keuze? Skeeleren is niet Olympisch, lange baan schaatsen en de mass start wel. Eén ding weet Daniëlle zeker: "Hoe langer de afstand, hoe meer rondjes, hoe lekkerder." Echter, zonder de inzet van haar moeder Anneke en vader Jan is het over. Het is een gigantisch geregel om op de vier trainingsavonden om 17.00 uur in Breda te zijn. Het gezinsleven zit in de ban van het schaatsen. Moeder Van Zanten: "Soms kunnen ze met iemand meerijden en hebben we een avond rust. Maar we weten dat de Daniëlle en Marc het waarderen en zolang ze er plezier in hebben, lukt ons dat." Het schaatscircus dendert nu door het land. Daniëlle's eerste marathonoverwinning in de regiocompetitie Zuid is binnen. Ga je kijken? Let dan op een gele haarband en lange blonde staart!

Meer berichten