Goed nieuws

door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Als columnist speur ik constant naar een goed onderwerp voor een nieuw stukje. Er is bijna elke dag wel goed nieuws, maar slecht nieuws domineert over het algemeen toch de media. Goed nieuws maakt het gemoed opgewekt en slecht nieuws maakt soms chagrijnig. Zo wordt ik altijd sikkeneurig en boos als ik lees dat hulpverleners in Nederland worden gehinderd of gemolesteerd door bepaalde types, al of niet onder invloed van drank of drugs. Dergelijke waardeloze acties hinderen niet alleen het werk en de motivatie van hulpverleners, maar stellen de gezondheid van te behandelen slachtoffers in de waagschaal. Het beschadigt ook ons geloof in een hulpvaardige maatschappij, die we toch met zijn allen willen zijn.

Dit alles beseffende veerde ik vorige week dan ook op toen ik las dat een actie op de A5 tussen Schiphol en Amsterdam meerdere helden heeft opgeleverd. Een automobilist was namelijk onwel geworden en slingerde bewusteloos over de snelweg. Hij eindigde aan de rechterzijde tegen een vangrail maar bleef met de voet op het gaspedaal de vangrail 'omarmen', waarmee hij zichzelf en zijn medeweggebruikers in groot gevaar bracht. Enkele van die weggebruikers zagen de ernst van de situatie in en 'knuffelden' met hun voertuigen de auto van de argeloze bestuurder en brachten deze met succes tot stilstand. Daarop werd door diezelfde redders de man uit het wrak gehaald. Dit alles kwam met een prijs van wederzijds beschadigde auto's als gevolg van de heldhaftige actie. De politie prees de redders uitbundig en beloofde een passend proces-verbaal op te zullen stellen om de verzekeringsmaatschappijen te bewegen de schade van de reddende engelen te vergoeden.

Hoe verfrissend is zo'n actie? Zeer! Ik voelde me in ieder geval lekker fris en opgewekt na het lezen van dat nieuws. De reddende engelen van die ochtend leden niet alleen materiële schade aan hun auto's, maar stelden hun gezondheid en wellicht ook hun levens in de waagschaal om anderen voor het ongeleide projectiel te behoeden. Ik spreek daarbij geen kwaad over de automobilisten die gewoon doorreden, want je kunt ook niet met een heel leger van redders ingrijpen. Ik geef het je echter te doen; de tegenwoordigheid van geest te hebben om zonder veel nadenken met behulp van wildvreemden zo'n reddingsactie op touw te zetten.

Waarom ik er zo hoog over opgeef? Omdat ik niet weet of ik zelf zo snel had gereageerd en actie had ondernomen en omdat het aangeeft dat de maatschappij toch nog mensen voortbrengt die op een onbaatzuchtige wijze voor anderen in de bres springen. Dat is nog eens wat anders dan die losers die brandweer- en politiemensen bekogelen en bedreigen wanneer deze in actie komen om anderen te redden. Dat is nog eens wat anders dan het hinderen van ambulances die langs het verkeer rijden op weg naar een ongeval omdat men niet in een file wil staan. Daarom zou ik zeggen: wie de redders kent, nomineer hen voor een welverdiende onderscheiding. Dat maakt nog meer goed nieuws.

Meer berichten