Stijldansen is nog te onbekend als sport bij valide én sporters met een beperking. Anouk en Daphne geven graag demo's!Foto: Rob Ronda
Stijldansen is nog te onbekend als sport bij valide én sporters met een beperking. Anouk en Daphne geven graag demo's!Foto: Rob Ronda (Foto: )

Wielen zijn geen beperking!

Daphne van den Langenberg (17) uit Rosmalen, studeert in Den Bosch aan de Avans Hogeschool Accountancy en wil graag registeraccountant worden en een eigen bedrijfje hebben. Anouk van Zandvliet (18) woont in Nederhemert en volgt aan het Da Vinci College in Wijk en Aalburg een opleiding tot secretaresse. Zij zou het liefst interactie hebben met mensen. Misschien als receptioniste bij het bedrijfje van Daphne? Samenwerken doen ze nu al; op de vloer als rolstoeldanspaar.

door Jetty Duister

Nederhemert - Anouk zit al vanaf haar geboorte in een rolstoel. Ze heeft even gekeken naar rolstoelbasketbal, maar het werd, tien jaar geleden, dansen bij Danscentrum Rosmalen. Voor Daphne was de route iets anders: "Ik was kunstschaatsster en toen ik stopte zocht ik een andere sport. Stijldansen leek me wel wat. Jammer genoeg waren er in Rosmalen te weinig jongens om mee te dansen. Maar ze hadden een oplossing. De dansschool gaf demo's op Koninginnedag en daar deed Anouk en haar toenmalige danspartner Jessy van de Pol uit Vlijmen aan mee. Ik werd aan Anouk voorgesteld."

Uniek
"In een rolstoel val je op, je kunt niet lopen en je hebt wielen", als 'gaande' persoon vertelt Daphne dat ze best wel schrok van zichzelf toen ze dat dacht. Maar kort daarna was er het enthousiasme en werd besloten een try-out met Anouk te plannen. Die weet nog precies hoe snel het daarna ging: "De klik was er gelijk en we stelden samen met onze toenmalige trainer Michael Post de dansprogramma's en het wedstrijdschema op. Vijf weken na onze eerste training stonden we op de dansvloer van het Nederlands Kampioenschap en we werden vijfde! Ik danste in die periode ook nog met Jessy in de categorie waarin beide dansers in een rolstoel zitten. Als paar moet je een eenheid vormen. Toen die verbinding wegviel, hield het op." Daphne heeft door het kunstschaatsen een prima houding en lenigheid ontwikkeld. Die kan ze uitstekend inzetten in haar dans. Mede hierdoor kunnen Anouk en Daphne iets unieker zijn dan andere paren.

In de eerste jaren trainden de meiden met een hele grote groep dansers onder leiding van Post in Rosmalen. Toen hij in 2015 plotseling overleed, veranderde er veel vertelt Daphne: "We wilden ons ontwikkelen en zochten meer uitdaging. Dat kon bij Dansschool Waalwijk onder de bezielende leiding van Debbie en Remi Janssen en in Kaatsheuvel bij Robert Hoefnagel van DanceWing. Wij dansen nu in de hoofdklasse, hoger kunnen we niet." Kiezen tussen ballroom of latin doet het paar niet. Ze vinden alles leuk. En jawel, er zijn voorkeuren. De jive en de Weense wals zijn gezamenlijke favorietjes. En de tango? Daphne 'haat' dat.

Hints geven
Om een wedstrijddag van tien dansen vol te houden en te presteren, moet er hard gewerkt worden. Wat zijn de actiepunten Anouk? "We trainen vrijdagavond en volgen privélessen. Mijn uithoudingsvermogen vergroten doe ik op de handbike, omdat bij het latindansen ik met mijn stoel veel beweeglijker moet zijn. Het snel remmen en weer vloeiend doorgaan is lastig." Daphne gaat misschien aan krachttraining doen, vertelt ze lachend. "Bij ballroom dansen moet ik mijn armen tussen de vijf en zeven minuten op schouderhoogte houden. Hartstikke zwaar. Soms smokkelen we, Anouk draagt dan mijn armen even. We geven elkaar vaak hints door in de handen te knijpen." Zo worden botsingen met andere paren voorkomen. Naast fysiek fit, moet het paar danstechnisch goed zijn, uitstraling hebben en het materiaal in orde zijn.

Wonderolie
Daphne zorgt voor de wonderolie onder haar schoenen voor meer grip op de dansvloer en Anouk moet niet vergeten haar banden op te pompen voor de wedstrijd: "Mijn dansstoel is lichter en ziet er sportiever uit dan mijn gewone rolstoel. De wielen staan iets meer uit elkaar en de voorwieltjes zijn kleiner. Kortom: compacter en wendbaarder. Via mijn PGB heb ik die gelukkig aan kunnen schaffen." Het reizen, de wedstrijdkosten, de lessen, jurken, schoenen en make-up moeten de dames zelf bekostigen. Gelukkig is er ondersteuning van de ouders, maar dat is niet voldoende. Daarom staat danspaar Van Zandvliet & Van den Langenberg ook wel eens op een braderie om geld in te zamelen. Het is de danseressen gelukt om ook komend seizoen weer 'dressed to impress' op de vloer te staan, maar sponsors zijn altijd welkom. De voorbereidingen op de wedstrijden beginnen een paar dagen ervoor. Hoe dan? Daphne geeft een beschrijving: "We worden gesprayd. Onze moeders zijn daar niet blij mee. Eerst zie je helemaal oranje. Geen gezicht, maar na een paar dagen trekt dat bij. Onze wedstrijdkleding bestaat uit een jurk voor ballroom en eentje voor latin. In overleg met JB Fashion en onze trainster hebben we een 'look' gecreëerd die bij ons past." De outfit, haardracht en make-up moet hun presentatie versterken en dat is gelukt. In vol ornaat voor de jury en wat dan?

Metamorfose
De dansers weten welke dansvorm er komt, maar niet welke muziek. Soms kun je schrikken als je niet direct de maat hoort. Dat betekent dus als paar: goed focussen. Bij het afgelopen NK is dat prima gelukt. Ze wonnen latin-zilver en debuteerden op het hoogste niveau met een vierde plaats in ballroom. Toekomstdroom? Een World Cup wedstrijd in Cuijk winnen in de hoofdklasse. Nog meer uitstraling, vertrouwen, gedeelde energie en danstechnieken en het totaalplaatje kunnen dat mogelijk maken. Het begin is er. Samen hebben ze een metamorfose ondergaan van lieve meisjes naar volwassen vrouwen die zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie. Graag zouden ze meer van zich laten zien om zo ook andere kinderen kennis te laten maken met deze vorm van sporten. Kijk eens op hun facebookpagina!

Meer berichten