Foto:

Wie verdient de roe?

door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

Het is alweer oktober en dat betekent dat de bladeren weer gaan vallen. Niks nieuws onder de zon, want dat gebeurt al sinds de dag dat het boomblad werd uitgevonden. Wat tegenwoordig echter ook steevast terugkomt in oktober is de vermaledijde discussie over zwarte piet. Die onnozele hals is elk jaar weer de sigaar. Ik wil u nu vriendelijk verzoeken te blijven lezen, ondanks uw afkeer van deze discussie, want er staat meer op het spel dan u denkt.

U leeft gelukkig (nog) in een vrij land waar een ieder er een eigen mening op na mag houden. De discussie of de knecht van Sinterklaas een toonbeeld is van racisme hoort bij zo'n open samenleving. Wat echter in dit vrije land staat te gebeuren is dat de mening van de minderheid opgelegd gaat worden aan de meerderheid. Ongeveer een kwart van de vaderlanders, blank of zwart, vindt het uiterlijk van piet een racistische achtergrond hebben, maar bijna dertien miljoen landgenoten zijn het daar niet mee eens. Kat in bakkie, zou je als goedwillende Nederlander denken, de minderheid schikt zich naar de meerderheid. Niets ligt echter verder van de waarheid. De minderheid krijgt het al krijsend steeds meer voor het zeggen. Politiek Den Haag, meestal niet vies van het ventileren van een mening, houdt zich in meerderheid angstvallig buiten de pietendiscussie. Waarschijnlijk willen de dames en heren politici hun vingers niet branden en niet de zwarte piet toebedeeld krijgen.

Het is nu echter zover gekomen dat de door de staat gesubsidieerde omroep NTR, met het door de meerderheid van de Hollanders opgebrachte belastinggeld, gaat bepalen dat in hun tv-programma's (de landelijke aankomst van de sint en het Sinterklaasjournaal) niet langer zwarte pieten maar 'roetveegpieten' aantreden. De NTR zegt: 'Wij maken het Sinterklaasjournaal voor heel Nederland en willen daarom dat zoveel mogelijk mensen zich aangesloten voelen bij de veranderingen.' WAT? Is vijfentwintig procent hetzelfde als 'zoveel mogelijk mensen'? Dat hangt nogal af van wat men onder 'zoveel mogelijk' verstaat. Wie denkt het bestuur van de NTR wel dat ze is? Kennelijk denkt ze dat ze voor bijna alle Nederlanders spreekt, maar de verhouding tussen voor- en tegenstanders van onze pieterman geeft het tegendeel aan.

De overgrote meerderheid wil geen roetveegpieten of alternatief gekleurde pieten, maar gewoon de traditionele recht-op-en-neer zwarte pieten zonder geneuzel over een slavernijverleden dat totaal uit zijn verband wordt getrokken. Hopelijk luisteren de Bommelerwaardse sint nicolaasverenigingen niet naar die onzin.

Is het niet beter dat men zich druk maakt over de moderne slavernij, die van het jaar 2018? Naar schatting leven veertig miljoen mensen op onze planeet in één of andere vorm van slavernij en zij schreeuwen om hulp. Het lijkt mij een nobel streven om daar met zijn allen tegen op te staan, want de tegenwoordige slavernij maakt geen onderscheid in huidskleur, zoals de tegenstanders van zwarte piet doen.

Kortom, de NTR beschikt over een grote machtspositie met haar uitzendingen, maar doet er beter aan de feiten niet te verdraaien anders verdienen ze wat mij betreft de roe.

Meer berichten