De 51e Bommelerwaardse brandweervaardigheidstoetsen werden dit jaar georganiseerd door de post Hedel. Foto: Mirjam Duijts-As
De 51e Bommelerwaardse brandweervaardigheidstoetsen werden dit jaar georganiseerd door de post Hedel. Foto: Mirjam Duijts-As

Veel actie bij de brandweeroefening

Ontspannen kijkt het publiek in het zonnetje toe hoe de brandweer met groot materieel de 'calamiteit' bij de Hedelse katholieke kerk te lijf gaat en verdere 'escalatie' weet te voorkomen. Dat valt wel te verklaren. Op de oprit van de kerk staat een bordje 'brandweeroefening'. Omwonenden zijn al een dag eerder ingelicht. Maar voor wie van niets zou weten is de vaardigheidstoets voor de zeven korpsen uit de Bommelerwaard en Waardenburg levensecht. Aan het begin van de middag komt ook burgemeester Henny van Kooten, als hoofd van de brandweer, een kijkje nemen bij zijn mannen.

door Mirjam Duijts-As

Hedel - Jaarlijks organiseert één van de zeven korpsen de brandweervaardigheidstoets, dit jaar viel de beurt aan het korps Hedel/Ammerzoden tegenwoordig Maasdriel-West geheten. En zoals je bij de brandweer mag verwachten was de toets heel precies voorbereid en uitgewerkt. Vanuit de Hedelse kazerne werden de korpsen om beurten één opgeroepen om naar de, tot dan toe geheime, locatie te komen.

Het verhaal is fraai bedacht. Er zijn werkzaamheden door een monteur aan de cv-ketel in de kelder van de sacristie aan de voorkant van de kerk. Tegelijkertijd vinden er ook werkzaamheden plaats door de KPN aan de achterzijde, in de toren van het gebouw. Tijdens deze werkzaamheden ontstaat er brand, is er rook, en zijn er verschillende slachtoffers. Dit scenario geeft het korps de mogelijkheid diverse vaardigheden, zoals de juiste volgorde van handelen, het snel aanvoeren van bluswater, het blussen van een brand, het naar buiten brengen en het reanimeren van een slachtoffer te laten zien. Een kapelaan op een damesfiets zorgde voor hilariteit en ook het lotusslachtoffer, de monteur uit de toren, kweet zich goed van zijn rol.

Voor de brandweerlieden was de oefening bijzonder zwaar. "Niet alleen de spanning om het wedstrijdelement maar ook de bepakking, het masker het traplopen en de buitentemperatuur van ruim 25 graden maakten het de mannen lastig. Voor alle korpsen is de test een heel serieus vaardigheids- en oefenmoment. Een training die heel nauwkeurig wordt geëvalueerd en waar zij vele facetten van de brandweer, moeten laten zien", aldus Chris Quick, postcommandant Maasdriel-West.

Zijn korps bestaat uit 22 mensen, waaronder slechts één vrouw. Daarnaast zijn er ook nog ruim 20 jeugdleden van 12 tot 18 jaar. Op de maandagse oefenavonden leren zij al heel wat fijne kneepjes van het brandweervak. Zo is ook Wendy Kluft begonnen bij de jeugd. Inmiddels werkt zij al dertien jaar met veel plezier bij de brandweer waar zij aan mannen gelijk is. Commandant Quik zou graag wat meer vrouwen zien in zijn korps. "Want zeg nou zelf, vrouwen hebben toch iets speciaals. De meeste slachtoffers willen toch liever door een vrouw dan door een man bemoedigd en verzorgd worden", aldus Quick.

Uitslag wedstrijd
1. Gameren
2. Waardenburg2
3. Nederhemert
4. Zaltbommel
5. Waardenburg1
6. Kerkdriel
7. Brakel

Meer berichten