Voorzitter van WSV ’t Slik, Rien van Raay (rechts) en booteigenaar Dick Peek. "Deze klus hebben we met z’n allen voor elkaar kunnen krijgen."
Voorzitter van WSV ’t Slik, Rien van Raay (rechts) en booteigenaar Dick Peek. "Deze klus hebben we met z’n allen voor elkaar kunnen krijgen."

Nieuwe steigers en veel vaarplezier

Het is een lust voor het oog om de boten in de Hedels jachthaven 't Stik te zien liggen. De haven ligt enigszins verscholen achter dorpshuis het Gelre's End. Hier ademt de natuur en maakt drukte en lawaai plaats voor een weldadige rust. Een landelijk gebied met aan de rechterkant de oude zwemvijver 'de Soepkom' , links de jachthaven met als blikvanger het clubhuis van de vereniging, een oude stuurhut, welke op palen boven alles uitsteekt.

door Mirjam Duijts-As

Hedel - In november is het veertig jaar geleden dat Hedelnaren watersportvereniging 't Stik oprichtten met het doel om te proberen een eigen jachthaven in Hedel te realiseren. De gemeente Hedel was van plan het buitengebied aan de Maas te gaan aanpakken, en vele enthousiaste watersporters konden de gemeente overtuigen van het belang van een eigen haven.

Het duurde tot 1985 voordat de haven uiteindelijk gerealiseerd was en watersportvereniging 't Stik de haven mocht huren, de steigers in gebruik konden worden genomen en de boten in de eigen haven lagen.

De haven is geschikt voor boten tot een maximum lengte van twaalf meter en beschikt over faciliteiten als toiletten, douches, stroom en water zodat ook passanten van de haven gebruik kunnen maken. Sinds 2014 is de huur bij de gemeente overgegaan in een pacht wat de 70 leden van de vereniging de financiële ruimte geeft zelf de haven te runnen. Zo werden de afgelopen maanden de handen uit de mouwen gestoken, kon de haven worden uitgebaggerd en werden de palen merendeels door de leden zelf opnieuw geschilderd.

Zelfwerkzaamheid en gemeenschapszin zijn kenmerken van de clubleden. Voorzitter Rien van Raaij en clublid van het eerste uur Dick Peek vertellen er graag over: "Boten vragen nu eenmaal om onderhoud, en onze leden zijn niet te beroerd elkaar daarbij een handje te helpen. Wat de één niet kan, kan de ander wel. Wij helpen elkaar met technische zaken, maar ook bijvoorbeeld met schilderen." Deze gemeenschapszin van de leden is ook de basis voor het ontstaan van het Schipperskoor. In de wintermaanden repeteren zij om de veertien dagen in het hooggelegen stuurhuis. Het repertoire omvat vooral shanty's en zeemansliederen, waarbij een accordeon zorgt voor de begeleiding.

Zijn de leden van WSV 't Stik doorgaans wat ouder, ook de jeugd van de Zeeverkenners weet de haven te vinden en heeft er een ligplaats. Regelmatig zijn zij op zaterdag te vinden in zowel het stuurhuis als in de boten om zo het water te leren kennen. Want dat hebben zij met alle andere leden gemeen. "We houden allemaal van het water," aldus Van Raay.

Onlangs werd het veertig jarig jubileum gevierd met een feest. Niet alleen werd er toen een heel mooi vaarseizoen afgesloten, ook werd de opnieuw uitgebaggerde en gereviseerde haven geopend door wethouder Jan Hein de Vreede. Een haven die garant staat voor heel veel vaarplezier.

Meer berichten