Rick de Cocq van Delwijnen uit Alem zwom op 26 en 27 september in estafette Het Kanaal dubbel over. Vooral 's nachts was het afzien in de kou.
Rick de Cocq van Delwijnen uit Alem zwom op 26 en 27 september in estafette Het Kanaal dubbel over. Vooral 's nachts was het afzien in de kou.

'Het was heftiger dan ik had verwacht'

Langeafstand-zwemmer Rick de Cocq van Delwijnen (34) had zich anderhalf jaar lang voorbereid op de dubbele oversteek. De afstand Dover-Calais-Dover zou hij samen met zijn drie teamgenoten in de week van 16 september afleggen. Dus het was zuur toen de Channel Swimming & Piloting Federation mededeelde dat hun Two Way Cross Channel Relay Swim werd afgelast vanwege het slechte weer. Een alternatieve datum om het Kanaal in estafette over te zwemmen kregen ze niet. Ze werden in de wachtrij gezet. Toch stond de Alemmer 26 september aan de start van een onvergetelijke ervaring.

door Loeki Bruinink

Alem - Rick de Cocq van Delwijnen zat zondag 22 september op een feestje toen hij bericht kreeg dat hij zich drie dagen later bij de boot in Dover moest melden. "Ik had er echt geen rekening meer mee gehouden. De kans was zo klein dat we dit jaar nog zouden kunnen zwemmen en daar was ik goed chagrijnig van." Maar toen kwam de uitnodiging alsnog.

De omstandigheden waren inmiddels zwaarder, want het water was kouder – zo'n 17 graden Celsius - en het was ook langer donker. Maar De Cocq van Delwijnen en zijn teamgenoten Raymond Oosterbaan, Erik Rushton en Jannie Vennik lieten zich daardoor niet weerhouden. Op woensdag 26 en donderdag 27 september legden zij in 24,42 uur 115 kilometer af. Afwisselend zwommen zij een uur in het water, om daarna drie uur te rusten in de begeleidende boot. "Tussendoor slapen lukte ons niet. Als je uit het water komt, kleed je je aan, probeer je warm te worden en moet je eten en drinken. Een half uur voordat je weer aan de beurt bent, moet je je daar op voorbereiden."

Alleen een zwembroek
De zwemmers moesten zich aan de regels van de Engelse bond houden. Het weerstaan van de kou was onderdeel van de prestatie, dus mochten zij alleen een zwembroek (of badpak), badmuts en zwembril dragen. De boot waar zij naast zwommen, mochten ze niet aanraken. Twee officials aan boord zagen daar streng op toe.

Pittig
De eerste paar keer dat De Cocq van Delwijnen zijn uur zwom, leek alles mee te vallen. "Het was prachtig om de zon onder te zien gaan in de zee en later de volle maan op te zien komen. Het was een kraakheldere nacht." Maar vooral de vierde en vijfde ronde was het afzien. "Tussen half twee en half drie werd het echt pittig. Het was midden in de nacht, je had nog geen zonsopgang in het vooruitzicht en het was ijskoud. Dat was heftiger dan ik had verwacht."

Maar de drie mannen en de vrouw hielden vol en wisten de eindstreep te halen. "We hebben het toch maar mooi gefikst met z'n vieren!" Voorlopig zwemt De Cocq van Delwijnen alleen in MFC De Kreek of het Sportiom. Er staan nog geen nieuwe buitentochten gepland. "Eerst maar eens nagenieten van deze prestatie."

Meer berichten