Het O-woord!

door Louis van der Sangen

Jawel, je leest het goed. Er wordt natuurlijk landelijk veel meer gesproken over het D-woord: dividendbelasting, dus. Daar heb ik niet zoveel kaas van gegeten. Het enige wat mij daarvan steeds bijblijft, is dat het over miljarden gaat en dat alleen de multinationals met zijn doorgaans volgevreten aandeelhouders daarvan profiteren. En nog erger is dat de belastingbetaler er weer eens voor opdraait en er niets voor terugkrijgt.

De gemiddelde inwoner heeft andere ideeën over het besteden van die miljarden. Of onze meneer de president met het schaamrood op de kaken deze stinkende drol zal terugtrekken is nog maar de vraag. Het is de politiek hè. We kiezen met ons allen, en vervolgens heeft het volk niet meer zoveel te zeggen. Het is nooit anders geweest.

En politiek is er ook op gemeentelijk gebied. In Maasdriel en omstreken heerst het O-woord: de ondergrondse containers discussie. Nou ja, een discussie is het niet meer. In ieder geval is er geen discussie meer mogelijk over die containers, want die containers komen, hoor. Dat besluit is genomen en nu pas zijn de inwoners aan de beurt.

Vanuit de gemeenten werden enkele avonden georganiseerd. Een soort charmeoffensief om zoveel mogelijk draagvlak en begrip voor dit besluit te creëren. Ik wilde er ook het zijne van weten, dus ging ik naar de Kreek. De eerste indruk voordat ik binnen was, was niet zo best. Buiten werd er gedemonstreerd en ik hoorde alleen maar gemopper. Binnen was het niet anders. Eén ding is zeker: als Drielenaren mopperen, dan kan daar geen charmeoffensief tegenop. Het zou een zwaar avondje worden voor de wellicht vooraf geïnstrueerde medewerkers van de gemeenten. Beleid bepalen en uitvoeren, het blijft altijd lastig. Je kunt niet altijd iedereen tegelijk tevreden houden. Je doet het dan ook nooit goed. Maar iemand moet het toch doen, hè!

Eerlijk gezegd zijn de ondergrondse containers helemaal zo erg nog niet. We weten allemaal dat we afval moeten scheiden, en we weten ook dat het ook veel beter kan en moet. Het brengen van zo'n boodschap over die containers is wel een dingetje. Na het nummertje trekken was er een één op één gesprek. Er werd nog een collega bij geroepen om een simpele vraag te kunnen beantwoorden. Onvoldoende bevredigende en zelfs geen antwoord kunnen geven op vragen over praktische zaken zijn een doodsteek voor het creëren van die broodnodige draagvlak. Zoals: Wat kost het? Waar komen de containers echt te staan en kan het ook ergens anders? Komen er meer containers? Zijn de afvalzakken gratis? Wat brengt het de zakkendrager op? Wie zorgt voor het afval van onze ouderen? Wandelen met lekker weer vind ik prettig. Maar een retourtje van 450 meter zoals in mijn geval en dan daarbij het ongemakkelijk gevoel hebben zoals op een camping waar je met een zo goed mogelijk weggestopte wc rol onder de oksel richting de centrale toiletten gaat, is toch wat anders.

Het idee om inwoners extra te belonen voor goed gedrag gaat te ver. In feite worden we al beloond met het idee dat we bijdragen aan een betere en gezondere wereld voor de komende generaties. We hebben allemaal hierin onze verantwoordelijkheid. Draagvlak creëren lukt zeker niet wanneer bij het bijdragen een gevoel ontstaat niet gehoord wel gestraft te worden.

Meer berichten