Vrijwilligers Theo van Kampen en Gerbrand Boonstra zijn bezig met de oude klok. Foto: Mieke Boelen
Vrijwilligers Theo van Kampen en Gerbrand Boonstra zijn bezig met de oude klok. Foto: Mieke Boelen

'Het ding is zo oud als Methusalem'

Onder het motto 'Weggooien? Mooi niet!' houdt Repair Café Bommelerwaard maandelijks in Ammerzoden, Kerkdriel en Zaltbommel bijeenkomsten. Er kunnen kapotte spullen worden gebracht die ter plekke gratis worden gerepareerd. Het is bovendien een aangename ontmoetingsplek.

door Mieke Boelen

Ammerzoden - Deze woensdag zijn een tiental vrijwilligers in Het Zonnelied in Ammerzoden bezig met verschillende reparatiewerkzaamheden. "Het Is hier in De Terp altijd gezellig en ik verheug me er altijd op. We waarderen het dat we van Brabant Zorg op deze locatie mogen zijn, we krijgen zelfs koffie", zegt Nelly van den Oever, die steevast noteert wat er ter reparatie wordt gebracht. "Het is meer een formaliteit om inzicht te krijgen wat er wordt gedaan." Op tafel staat een glazen potje dat direct in het oog springt. "Na reparatie kan men daar een vrijwillige gift in doen en daar kopen we dan gereedschap voor. We hebben laatst een tweedehands naaimachine gekocht, want we hebben een goede naaister. Zij doet uitsluitend herstelwerkzaamheden, zoals een rits inzetten, maar geen nieuwe kleding vermaken." Volgens Van den Oever komen er gewoonlijk zo'n twintig klanten. "Behalve een laptop die niet goed werkt, worden er deze dag drie broeken gebracht. "De broeken moeten worden ingenomen." Hoewel vrijwel alles wordt gerepareerd, verloopt de reparatie van een tweetal klokken helaas niet naar wens. "Zojuist werd er een oude klok gebracht en die zat muurvast van het vet." Met de mooie klok van Irene Jansen hetzelfde laken een pak. "De balansveer was weg, dus we hebben haar ook verwezen naar een hobbyklokkenmaker, want zij hebben alle soorten en maten", zegt Theo van Kampen, die samen met Gerbrand Boonstra heeft geprobeerd de klok aan de praat te krijgen. Meer geluk heeft Kees van Heijningen met zijn oude weegschaal, waar met engelengeduld aan is gewerkt. "Ik heb er vroeger kersen mee afgewogen en 't stond er maar. Van te voren heb ik gevraagd of er deskundigheid was", zegt Van Heijningen, die heel relaxed de reparatie gadeslaat. "Het ding is zo oud als Methusalem, maar dat maakt niks uit, als ze het maar kunnen maken. Het is een prestatie, dat ze het na zo'n twee uur toch voor mekaar hebben gekregen."

Volgens voorzitter Boonstra heeft iedere vrijwilliger zijn specialiteit. "De meeste vrijwilligers zijn techneuten die handig zijn op elektriciteitsgebied, onder meer met koffiezetapparaten. Het is ook een hobby om te repareren; het merendeel is gepensioneerd. Sinds kort komt hier een jonge eigenaar van een computerbedrijf als vrijwilliger werken. De uiteindelijke doelstelling van Repair Café is dat mensen tevreden en blij de deur uitgaan."

Repair Café is elke tweede woensdag van de maand in Het Zonnelied, Hogesteeg 2 in Ammerzoden, elke derde woensdag van de maand in De Leyenstein, Bernhardstraat 2 in Kerkdriel en elke vierde woensdag van de maand in Pand 9, oude LTS, van Heemstraweg West 9 in Zaltbommel van 14.00 uur tot 16.30 uur.

Meer berichten