Leerling Iris Zonneveld en slagwerkdocent Ron van Vuuren. Foto: Mieke Boelen
Leerling Iris Zonneveld en slagwerkdocent Ron van Vuuren. Foto: Mieke Boelen

Muzieklessen volgen in Ammerzoden

Martijn en Tim uit groep vijf van Brede School De Schakel in Ammerzoden, mochten in de klas samen met de muziekleraar een deuntje spelen op hun trompet. Met dit optreden van de leden van het jeugdorkest en met een proefles wil de jeugdcommissie van de Ammerzodense fanfare St. Caecilia, meer bekendheid geven aan de mogelijkheid om in Ammerzoden muziekles te volgen.

door Mieke Boelen

Ammerzoden - "Tim kan al na één jaar les een aardig nootje spelen en Martijn heeft twee jaar les gehad en blaast volop mee in het jeugdorkest", zegt Coleta Goesten, die in de jeugdcommissie zit sinds haar zoon Maarten saxofoonles heeft en acht jaar het kinderkoor heeft begeleid. "Het is jammer dat er vanwege te weinig animo geen kinderkoor meer is. Daarom willen we de jeugd een kans geven om met muziek in aanraking te komen en om het leren spelen op een instrument te stimuleren." Goesten bespeelde zelf verschillende muziekinstrumenten en weet waarover ze praat. "Samen muziek maken geeft kinderen veel plezier en leert kinderen ook rekening te houden met anderen en stimuleert de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden. Onderzoek toont aan dat muziek maken een positief effect heeft op schoolprestaties, het bespelen van een instrument draagt bij aan de motorische ontwikkeling van kinderen en bevordert discipline en doorzettingsvermogen."

De muziekliefhebber juicht het toe dat niet alleen kinderen uit het dorp, maar ook kinderen uit andere plaatsen de muzieklessen in Ammerzoden kunnen volgen. "Er wordt een cursus Algemene Muzikale Vorming gegeven en op maandag geeft Jules van de Loo saxofoonles, op dinsdag worden hoornlessen gegeven door Anke van Brussel, op woensdag zijn er lessen voor het Klein Koper door Niek van Alphen, dus bugel, trompet, cornet en dergelijke instrumenten en slagwerkles geeft Ron van Vuuren op vrijdag." De muziekdocenten zijn enthousiast over de leerlingen. "Iris Zonneveld is nu bijna drie jaar bezig en je ziet dat ze er zelf veel aan doet, ze gaat heel snel vooruit en doet haar B diploma al. Het is prachtig om kinderen iets te leren waar ze plezier in hebben en het is fijn als kinderen aangemoedigd worden door ouders", zegt Van Vuuren.

Volgens Goesten timmert de jeugdcommissie flink aan de weg om kinderen muziek te laten maken. "Behalve optreden op Koninginnedag, intocht Sinterklaas en de kersttraditie, hebben we verschillende activiteiten met de jeugd gedaan, zoals Hup naar de Pub. Daarvoor heeft de leraar muziekstukken ingestudeerd met leerlingen. Dat was twee keer een succes, mede doordat Guido het huiskamergevoel geeft. Hetzelfde geldt voor de Mini en Maxi avond, waarbij een leerling wordt gekoppeld aan een ervaren muzikant. Voor leden van het Jeugdorkest is er ook aansluiting mogelijk bij de Hofkapel of bij een carnavalsgroepje."

Ben je nieuwsgierig geworden? Vraag een proefles aan via jeugdcommissie@stcaecilia-ammerzoden.nl.

Meer berichten