Jos de Heer is één van de cursusleiders Christelijke Meditatie. Foto: Hanneke Roos
Jos de Heer is één van de cursusleiders Christelijke Meditatie. Foto: Hanneke Roos

Christelijke meditatie is voor iedereen

Op dinsdag 9 oktober vindt er voor het eerst een kennismakingscursus Christelijke Meditatie plaats. Er zijn vier avonden gepland en deze worden door Jos de Heer, predikant in Zaltbommel, Lia Davidse, predikant in Rossum en Bertus Bus, priester in Zaltbommel gegeven.

door Hanneke Roos

Regio - De Heer vertelt gepassioneerd over deze oeroude vorm van meditatie: "In de jaren zestig werd de oosterse meditatie bij ons in het westen geïntroduceerd. In die tijd waren wij de oude christelijke meditatie vrijwel vergeten. Deze vorm van meditatie grijpt terug op oudtestamentische meditatie vormen. Het mooie met meditatie is dat het niet uitmaakt wat je gelooft of dat je atheïst bent, het is voor iedereen." Als het zo oud is, waarom is er dan een kennismakingscursus nodig? "Omdat het bij kerkgangers minder bekend is dat er een meditatieve stroming is. De behoefte om te zoeken naar de bron van leven en het even op adem komen is niet alleen universeel, maar ook van alle tijden. Als je bijvoorbeeld naar de zevende eeuw kijkt, zie je zowel de Joden als de Christenen vijf keer per dag bidden. Dit bidden gaat gepaard met knielen naar het oosten en het reciteren van teksten. Je kon je voor een moment terugtrekken uit de hectiek van het bestaan, je richten op het hogere. Nu zien we deze manier van bidden nog steeds in het Islamitische geloof."

Wij in het westen zijn deze vorm kwijt geraakt. "Dat is jammer, want ook nu hebben we het zo nodig om ons even uit de hectiek terug te trekken. Het protestantisme heeft het geloof rationeel ontwikkeld en de bijbel wetenschappelijk bestudeerd. Dat is indrukwekkend, maar het is wel het verstandelijk maken van het geloof. Hierdoor was er vrijwel geen ruimte meer voor meditatie." Even kijkt De Heer nadenkend voor zich uit om vervolgens weer enthousiast verder te vertellen. "In de meditatie mag het hele lijf mee doen. De adem is de sleutel naar het contact met je lijf en zo ook met je binnenste, je ziel. Het is te gek dat mediteren in deze hectische tijd niet meer geïntegreerd is in ons dagelijkse bestaan. Net als ons lijf, heeft onze geest ook voeding en aandacht nodig en dat is wat meditatie doet." Volgens De Heer zijn we te functioneel ingesteld tegenwoordig en hierdoor lopen we vast. "Het mooie van meditatie is dat je mag zijn wie je bent, je bent goed zoals je bent. Mediteren kan op zoveel manieren. Ook vissen kan een vorm van meditatie zijn of hardlopen. Het is de verbinding zoeken tussen je hart en hoofd, de aarde en het hogere. Je kunt dat invullen op je eigen manier. Iedereen is van harte welkom om dit te komen doen.

Cursusavonden
Zaltbommel: 9 en 23 oktober in de Sint Martinuskerk, 6 november Sint Maartenskerk.

Hurwenen: 29 november in het Hurns Kerkje.

De cursus wordt gegeven van 20.00 tot 21.30 uur. Deelname is gratis. Voor aanmelden en meer informatie kun je contact opnemen met Jos de Heer: jos.de.heer@hetnet.nl.

Meer berichten