Stoptober

door Jelmer aan den Toorn

Sinds begin deze week is het oktober. Gewoon oktober, de tiende maand van het jaar, voor de meesten. Normaal gesproken voor mij ook een normale maand. Alleen dit jaar niet. Vorig jaar deed ik al een halfslachtige poging, maar dit jaar ga ik er vol voor. Oktober wordt Stoptober voor mij. Oktober wordt de maand waarin ik afscheid ga nemen van een slechte gewoonte. Niet langer zul je mij met een sigaret of shaggie zien. Ik ga stoppen met roken!

De Stoptober app biedt hulp. Elke dag een berichtje, een tip, een update over de vooruitgang die je al geboekt hebt en wat dies meer zij. Eén van de tips die de app vooraf gaf was om het niet alleen te doen. Alleen in de zin van het voor jezelf houden dat je een poging tot stoppen doet. Nou bij deze dus. Als lezer van deze column bent u nu mijn steun en toeverlaat in het stop-proces. Omdat jullie ervan op de hoogte zijn, moet in mijn hoofd een knopje om gaan. Een stemmetje in mijn achterhoofd moet mij bij een eventueel zwak moment eraan herinneren dat veel mensen op de hoogte zijn van mijn poging. Dan moet ik dus sterk zijn, want als ik jullie tegenkom gaan jullie natuurlijk vragen hoe het stoppen met roken me vergaat. Dan wil ik eerlijk kunnen antwoorden dat het moeilijk is, maar dat ik het volhoud. Dat wil ik ook echt. Het is mooi geweest. Roken is vies, roken is niet meer van deze tijd, roken is duur, van roken kun je dood gaan. Dat willen we niet, hè.

De grootste motivatie is toch wel dat ik mijn kinderen niet meer met een rokende vader wil confronteren. Als zij die lelijke plaatjes op een pakje sigaretten of shag zien dan gaan ze al vragen stellen. Als ze dan vervolgens kunnen lezen en die begeleidende teksten, ROKEN IS DODELIJK enzo, lezen dan gaan ze vragen stellen of worden ze verdrietig. Want wat als dat met papa gebeurt? Buiten het feit dat ik dat zelf niet wil, willen zij dat al helemaal niet. Als dat geen motivatie om te stoppen is, dan weet ik het ook niet meer.

Ik weet, het gaat moeilijk worden. Roken is al zo lang een gewoonte, zo lang een verslaving, ermee stoppen kost inzet en moeite. Vorig jaar zat ik wat minder lekker in mijn vel tijdens Stoptober, dus toen was de sigaret het eerste wat rap terugkeerde. Zwak, maar voor mij toen vreemd genoeg logisch. Nu lacht het leven me weer toe, dus nu gaat de poging slagen. Dat zijn geen loze woorden, dat is een belofte. Samen met mijn allerbeste vriendin maak ik het rondje rond. Samen begonnen we met roken, tijdens carnaval in een ver verleden, samen gaan we nu stoppen tijdens Stoptober 2018.

Mocht u mij in oktober ergens tegenkomen, vraag dan gerust hoe het stoppen gaat. Dat sterkt mij in de gedachte dat ik het niet alleen doe en dan weet ik ook dat mijn woorden op deze pagina gelezen worden, dat is ook altijd leuk om te horen.

Meer berichten