Ardito Blue Rebels: Emmie, Bjorn, Noud, Tim, Art, Merel en Floor wachtend op hun nieuwe blauwe tenues!
Ardito Blue Rebels: Emmie, Bjorn, Noud, Tim, Art, Merel en Floor wachtend op hun nieuwe blauwe tenues!

Ardito Blue Rebels: wennen!

De leden van de 40-jarige basketbalclub Ardito uit Zaltbommel kozen, tijdens een bijzondere feestelijke 'vergadering', voor Ardito Blue Rebels. Een frisse clubnaam, ietsje moderner en een beetje stoerder, maar toch ook weer 'back to basic'. Cindy Horstman (46) weet daar meer van.

door Jetty Duister

Zaltbommel - Horstman: "Vroeger had Ardito heel veel leden en speelden met succes op een behoorlijk hoog niveau. Dat gebeurde in het blauw. Het contract met de sponsor liep af, waardoor er sowieso nieuwe tenues moesten komen." Twintig jaar geleden was de club op sterven na dood. Maar men ging door met een jeugdteam. Toch blijft het vooral lastig om senioren en meisjes te enthousiasmeren voor dit balspel. Horstman begon heel jong als guard bij Ardito, maar switchte vol overgave naar andere sporten. "De dynamiek en de variatie in het basketbal is altijd in mijn hoofd blijven hangen. Daarom ben ik een jaartje of acht geleden weer begonnen. Ietwat forser en trager sta ik als center onder het bord." Het fanatisme is niet verdwenen. Vol passie vertelt ze over 'haar' sport en cluppie.

Als lid van de sponsor- en evenementencommissie maakt Horstman deel uit van de vrijwilligers die de nieuwe koers bepalen. Al een aantal jaren ziet men dat de groei stagneert. "Mijn dochter wilde destijds ook spelen, maar er was geen jeugdteam tot 12 jaar en dus werd ze elders lid. Ik ben zelf trainer geworden en heb mijn trainersdiploma van de bond op al zak. Je moet de jeugd zien te bereiken. Dat hebben we de laatste jaren bijvoorbeeld gedaan door les te geven op scholen en bij de BSO. Trost zijn we op een aantal jeugdige talenten. Begrijpelijk, maar toch; die vlogen uit naar de uitdagingen bij clubs zoals Black Eagles in Rosmalen, EBBC – Den Bosch en zelfs de Basketball Academy in Weert. Basketbal is ten opzichte van voetbal wel een ondergeschoven kindje." Actie dus.

Club gereset
Om meer kinderen te bereiken wordt er buiten de stadsgrenzen van Zaltbommel getraind. "Om in de toekomst te groeien, moet je van onderaan beginnen bij de jeugd. We hebben nu al weer een U10 en bijna twee teams U12. Basketbalvereniging Condor in Kerkdriel werd eerder dit jaar opgeheven. In De Kreek geven we nu trainingen aan kinderen die, opvallend genoeg, vaak nog niet bekend waren met het spel. Waarom we niet in de andere kernen van Zaltbommel iets opzetten? Die opties zijn nog niet goed onderzocht." Een kijkje nemen in sporthal Maayenboogerd in Aalst kan vast geen kwaad. Door het vieren van een jubileum en het kiezen van een aantal nieuwe bestuurders heeft de club zich, misschien zelfs een beetje onbewust, gereset. De vorige voorzitter gaat zich 'bemoeien' met de ontwikkeling van de nieuwe sporthal in Zaltbommel, die er in 2021 zou moeten staan. De missie van Ardito is om er dan als volwaardige vereniging weer te staan. "We hebben een technisch plan voor jeugdleden. Het spelniveau binnen de teams is te groot. Daarom gaan we op zoek naar ieders sterke punten. Als daaraan gewerkt wordt, kunnen ze naar elkaar toe groeien. Op die manier zal de doorstroom beter verlopen. Natuurlijk dromen we van een senioren mannenteam. Vijf jaar geleden zijn die gestopt en dat was echt kritisch punt voor Ardito. De dames 1, waar ik zelf in zit, zijn eigenlijk 'te oud'. We hebben nu een team JO (Jongens Onder) 20 gecreëerd. De hoop is dat die jongens, de meesten zijn nu 17 en 18 jaar, later met de recreanten tot een herenteam gesmeed kunnen worden."

Het seizoen 2018/2019 is begonnen. Ardito Blue Rebels spelen in regio Zuid tegen clubs als Vlijmscherp - Heusden/Vlijmen, Waldric, Woudrichem en Shooters -Waalwijk. "Het bestuur heeft aan het begin van dit seizoen beslist opnieuw te beginnen. Dat houdt in dat we bij de Nederlandse Basketball Bond zes jeugdteams hebben ingeschreven in de vierde klasse, de laagste binnen de kids competitie. Teams die eerste of tweede worden in hun poule rond de kerst, kunnen doorstromen.

Innovatief sponsporplan
De vorige hoofdsponsor heeft de club de laatste drie jaar financieel op weg geholpen. Voor Horstman en de commissie de schone taak om nieuwe sponsoren te vinden. "Je moet dan innovatief zijn. We zijn op zoek gegaan naar acht sponsors voor ieder team. Die hebben we gevonden. De bedrijven komen met hun naam of logo op de nieuwe blauwe tenues te staan. Wie het grootst zichtbaar is, betaalt het meest. De aanschaf van de kleding bekostigen we zelf." Een slim idee, want met geld in de kas kun je zelf bepalen waar dat naartoe gaat. De wensen? Nieuwe ballen aanschaffen, meer uren de zaal huren en misschien wel het belangrijkste: investeren in het opleiden van trainers.

Met een open blik richt het bestuur van Ardito Blue Rebels zich op de toekomst. Daar horen, naast een goede spelopleiding, voldoende trainingsfaciliteiten en een leuke competitie nog meer dingen bij anno 2018. "Ik vind het belangrijk dat we als vereniging een vertrouwenspersoon hebben aangesteld. Natuurlijk hebben onze vrijwilligers een VOG, maar we gaan hiermee een stapje verder en vinden het fijn deze dienst zo nodig aan te kunnen bieden. Basketbal als sport en onze club zijn in de regio nog te onbekend. Om leden te werven staan we in het boekje van Sjors Sportief. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen altijd drie keer gratis meetrainen. We werken hard aan de website en het inzetten van social media. Ik steek veel tijd in het plaatsen van content op Facebook. Kijk maar eens", vertelt Horstman die zelf een web- en fysieke winkel heeft en daardoor heel goed uit de voeten kan met deze vorm van promotie.

Kijk voor meer informatie op www.bbcardito.nl. De naamswijzigingen daar volgen vast later.

Meer berichten