Voluit trappen en slaan tegen een bokspilaar. Cursisten van Team Kickboxing Kerkdriel verbeteren zo hun motoriek, conditie en lichaamshouding.
Voluit trappen en slaan tegen een bokspilaar. Cursisten van Team Kickboxing Kerkdriel verbeteren zo hun motoriek, conditie en lichaamshouding.

Trainen als een Rico Verhoeven

Is kickboksen een sport voor opgefokte mannen? Eén blik op de cursisten die zich dinsdagavond hebben verzameld in MFC De Kreek bewijst het tegendeel. Het zijn mannen en vrouwen, jong en oud, die gedisciplineerd de instructies opvolgen van kickbokstrainer Toon van Liempt.

door Loeki Bruinink

Kerkdriel - Met enkelbeschermers, bokshandschoenen en veel plezier leven zij zich uit op de bokspilaren die in de zaal staan opgesteld. "Mijn conditie is enorm vooruit gegaan en ik kan lekker mijn agressie kwijt", lacht een deelneemster. "Na één les was ik verkocht, het is verslavend!", waarschuwt een ander.

Het is soms vechten tegen het negatieve imago van kickboksen, weet Toon van Liempt (26). Sinds zes jaar beoefent hij de sport. Zijn zelfvertrouwen kreeg er een enorme boost van. Iets wat hij anderen, zeker kinderen, ook gunt. Dus richtte hij Team Kickboxing Kerkdriel op. In de zaal van Optisport Health Club in De Kreek brengt hij zijn plezier in de sport over op jong en oud. Dat doet hij met Bokszaktraining, Kickbokstraining, Kidsboksen en personal training.

Respect en weerbaarheid
"Kickboksen verbetert je motoriek, je ooghandcoördinatie, je lichaamshouding en je conditie. Je gaat echt stuk. Hoewel je natuurlijk zelf kunt bepalen hoever je wil gaan. Kinderen sparren nooit op het hoofd. Ze hebben dus geen helm nodig."

Naast de fysieke voordelen, is ook mentale winst te behalen met kickboksen. "Je moet je gevoelens controleren, respect tonen voor elkaar, je vergroot je weerbaarheid en krijgt meer zelfvertrouwen." Daarom heeft Van Liempt contact gezocht met scholen en jeugdwerkers in Maasdriel. Kinderen die worden gepest hebben baat bij zijn trainingen. Hetzelfde geldt voor hangjongeren. "Dankzij rolmodellen als Rico Verhoeven en Nieky Holzken is kickboksen een sport voor iedereen geworden. Ook zonder wedstrijden te boksen, kun je veel uit de sport halen."

Net schaken
Zelf blijft Van Liempt zich ontwikkelen door stages te lopen bij diverse sportscholen. Eén keer heeft hij meegedaan aan een officiële wedstrijd. Vier jaar lang bereidde hij zich daarop voor. Hij trainde zes dagen per week, ging niet stappen en lette op zijn voeding. Tijdens een kickboksgala in België betrad hij onder luid applaus de ring. Al die indrukken, de kick van de overwinning, maar ook de enorme vermoeidheid zal hij niet snel vergeten. "Kickboksen is zoveel meer dan vechten, verdedigen en stukgaan. Je moet het spel kunnen lezen. Wat dat betreft is het net schaken. Als je vooruit kunt denken en weet wat de zetten van je tegenstander zullen zijn, kun je de wedstrijd winnen."

Toch ligt de focus van Van Liempt vooral op de sociale aspecten van de sport. De trainingen van Team Kickboxing Kerkdriel zijn voor iedereen toegankelijk. Een proefles is aan te raden. Maar wees gewaarschuwd: kickboksen kan dus verslavend zijn.

www.teamkickboxingkerkdriel.nl

Meer berichten