In De Grutakker in Hedel konden kinderen zich laten schminken tijdens Burendag. Foto: Mirjam Duijts-AS
In De Grutakker in Hedel konden kinderen zich laten schminken tijdens Burendag. Foto: Mirjam Duijts-AS

Buurten in de buurt tijdens Burendag

Een goede buur is beter dan een verre vriend, zegt het aloude gezegde. Eén ding is zeker, goede buren zijn heel erg belangrijk. In de eigen leefgemeenschap kunnen rekenen op mensen, maakt het leven plezierig en aangenaam. Afgelopen zaterdag stonden in het hele land de deuren weer gastvrij open tijdens Burendag. Op de website of op Facebook kon men op zoek gaan naar een activiteit in de buurt.

door Mirjam Duijts-As

Regio - Hoe de Burendag in te vullen is geheel aan de plaatselijke gemeenschappen of buurten. De activiteiten zijn heel divers: van gezellig bij elkaar op de koffie gaan, tot een groot buurtfeest compleet met barbecue en dj.

Ammerzoden
De Burendag in Ammerzoden werd gehouden in de Ontmoetingstuin van verpleegtehuis Het Zonnelied. Een tuin waarin de bewoners van het verpleeghuis de buren zijn van de inwoners van Ammerzoden. Want zo is de Ontmoetingstuin bedoeld, een tuin om in te werken, plezier te hebben, te verpozen, maar bovenal om elkaar te ontmoeten. Vijf jaar geleden is Stichting Ontmoetingstuin opgericht. Met behulp van veel vrijwilligers is het grasveld omgetoverd tot een ware lusthof. Tijdens Burendag werd er nog eens extra uitgepakt met een speurtocht voor jong en oud en was het klussen aan het waterdicht maken van de terrasoverkapping en de toekomstige kerststal. Koffie en thee, met zelfgemaakt lekkers, maakten de ontmoeting tussen bewoners en inwoners compleet. Het slechte weer was enigszins een spelbreker. Het enthousiasme van de organisatoren en de bezoekers was er niet minder door.

Hedel
In De Grutakker wordt al sinds dat de eerste huizen klaar zijn, meegedaan met Burendag. Het is een Burendag pur sang. Een tentje, een springkussen voor de kleine kinderen, gezellig een drankje voor jong en oud en natuurlijk de barbecue. In de ochtend werd er officieel een nieuw speeltoestel in gebruik genomen. Het speeltoestel werd geschonken door de gemeente Maasdriel, maar de bewoners konden het zelf plaatsen.

In de Grutakker kiezen ze elk jaar voor een thema, dit jaar was het 'ridders en prinsessen'. Zo werden er in de middag prinsessenhoeden en ridderzwaardjes gemaakt. Jongetjes en meisjes werden hierin bijgestaan door een team van samenwerkende moeders. De meeste vaders aanschouwden hun kroost terwijl ze een drankje nuttigden.

Toch zijn de organisatoren enthousiast over het effect van Burendag. Het is een manier waardoor de nieuwe bewoners, zowel geboren Hedelnaren als mensen van buiten, elkaar beter leren kennen. Hoewel ook hier vaak veel dezelfde gezichten worden gezien, komen er elk jaar weer nieuwe mensen bij. Was de middag vooral een feest voor de kinderen, na de barbecue was het de beurt aan oudere buurtbewoners. Het werden ontmoetingen tot diep in de nacht. Buurten in een buurt zoals iedere buurt zou moeten zijn.

Meer berichten