Elsemieke poseert op de skeelerbaan van River Skate Team in haar Oranjepak waar ook persoonlijk sponsor Van Osch Rijwielen op prijkt.
Elsemieke poseert op de skeelerbaan van River Skate Team in haar Oranjepak waar ook persoonlijk sponsor Van Osch Rijwielen op prijkt. (Foto: Jetty Duister)

Elsemieke van Maaren in Oranje

Elsemieke van Maaren (21) wordt al jaren genoemd als schaatstalent bij de kenners. In december had de Zuilichemse haar doelen voor 2018 helder; in de zomer individueel sterker worden om in het winterseizoen weer een stap te kunnen maken als marathonschaatser. De flashbacks van haar zware val tijdens het EK junioren in 2014 en de rottijd daarna kan ze nu echt wegpoetsen. Door levenservaring rijker en letterlijk sterker is ze klaar voor Oranje.

door Jetty Duister

Zuilichem - Van de mindset op de ijzers naar de focus op de wieltjes? "Mijn trainer, Milan Kocken van RTC Zuid, heeft het schema meer ingericht op de komende winter. De aandacht voor skeeleren is daardoor minder worden. Ik wil echt een stap maken op het ijs en dan moet je dingen verbeteren. In de kopgroep kan ik niet vaak overnemen. Je moet meer kracht hebben om mee te blijven koersen. Dan kun je meedoen om te winnen en dat wil ik!"

Weissensee
In januari zou Elsemieke deelnemen aan de Alternatieve Elfstedentocht. "Maar ik werd ziek en kreeg hoge koorts. Toen het iets beter ging heb ik eigenlijk meer voor de gezelligheid het vrije plekje in de auto genomen om mijn zus Clarissa aan te gaan moedigen. Zij moest nog een half uurtje rijden en dus zijn we direct na aankomst naar de baan gegaan. Ze werd tweede, echt sensatie!" Elsemieke heeft zelf de schaatsen toch ondergebonden om de ploegenachtervolging en 180 van de 200 kilometer wedstrijd te rijden. "Op de Weissensee rijden is niet helemaal mijn ding. Ik ken het Elfstedentocht gevoel niet omdat ik in 1997 twee maanden oud was. Oostenrijk is wel heel gezellig en er wordt wel degelijk serieus gestreden voor de overwinningen. Voor mijn ploeg ZiuZ wilde ik rijden en eigenlijk viel het me erg mee. Met nog maar 20 kilometer te schaatsen ben ik uitgestapt. Eigenlijk omdat Clarissa riep: "Els, doe normaal, denk om je gezondheid."

In Zweden volgde nog een pittige wedstrijd in het marathoncircuit. "Bijzonder en heel koud met min 35 graden. Terug in Nederland hadden we natuurijs en dat wil je niet missen. Zeven wedstrijden in tien dagen is eigenlijk bizar. De marathoncupfinale was in Amsterdam. Ik trok de sprint aan, op het rondebord stond een één, ik was naar de kloten, maar mijn ploeggenootje werd wel derde en ik had supergoed gereden. Ik merk dat ik nu kan blijven herstellen. Het is zo lekker te voelen dat je fit bent."

"Begin maart had ik een paar weken rust. Ik hoef dan niet zozeer te trainen, me mentaal opladen wel door leuke dingen te doen zoals een drankje pakken met vriendinnen, shoppen en terrashangen. Ook heel belangrijk: schoolopdrachten bijwerken! Met al die schaatstrips was het lastig om mijn punten te scoren. Groepswerk kan dan niet en de lessen waar je bij moet zijn voor de broodnodige informatie mis je ook. De balans zoeken tussen studie en topsport is best moeilijk. Gelukkig leer ik makkelijk." Elsemieke doet de studie Commerciële economie aan de Avans Hogeschool in den Bosch en gaat naar het vierde jaar.

EK en WK selectie
"Geselecteerd voor het EK WK. Hoe dan? Mijn doelen waren gericht op het winterseizoen 2018/2019. Na een rustperiode reed ik een landelijke skeelerwedstrijd als trainingsprikkel. Toen de vraag rees of ik het NK ging rijden dacht ik: "Els, dat ga je doen, want je wilt sterker worden." Dan verwacht je echt niet in vorm te zijn. Ik was verbaasd over mezelf! We hebben twee weken voor het kampioenschap het skeelerschema opgepikt en dat ging allemaal relaxed. Anderen zagen mijn goede vorm en prikkelde me om er uit te halen wat er in zat. Op de eerste NK dag ging ik onderuit, maar werd toch tweede. Ondanks gekneusde ribben en slecht wakker worden won ik zilver en de dag erop brons. Een week later bij de NK Marathon: tweede. Conclusie? Vooraf maak ik me niet druk. Ik train hard, kan ontspannen, weet wat ik kan en laat me niet teveel druk opleggen. Dat doe ik zelf wel in de wedstrijd." Na drie weken op de wieltjes stond de Zuilichemse drie keer op het nationale podium. Best frustrerend voor de meiden die hun hele seizoen hierop afgestemd hadden. Zeker toen bondscoach Frank Fiers Elsemieke uitnodigde voor zijn EK en WK selectie. "Samen met mijn trainer hebben we het effect hiervan op het komende marathonseizoen bekeken. Hij heeft gerekend en het kan. Nu rij ik zomaar het Wereld en Europees kampioenschap en beiden zijn dichtbij dus iedereen kan komen kijken!

Ambities? Alles is mogelijk!
Elsemieke is geselecteerd voor de relay, de 10 km punten-/afvalkoers en 15 km afvalkoers op de baan en de 10 km puntenkoers en 20 km afvalkoers op de weg. Zondag 8 juli staat de marathon op het programma. Bondscoach Fiers bepaald op het moment suprême welke Team NL-ers hij inzet. "Zonder de vorm kun je dus ook zomaar op de bank belanden. De puntenkoers is mijn ding. De snelheid kan ik aan. Ik weet dat het internationaal knetterhard gaat maar op een gegeven moment wordt iedereen moe. Als diesel kan ik vooral technisch goed op snelheid blijven. Het peloton valt dan uiteen waardoor je minder last van duwen en trekken zoals in de afvalkoers. Ambities? Dit is mijn internationale debuut bij de senioren en geslaagd als ik een goede dag heb. Dan is alles mogelijk!" Het hotel was geregeld, net als koffers vol teamkleding. Het zal de selectie met toppers als Manon Kamminga, de Mulders en Crispijn Ariens aan niets ontbreken. September wordt een rustmaand in voorbereiding op een succesvolle winter met dezelfde ploeg en leuke teamgenoten. Eerst gaat Elsemieke genieten van elke moment bij het WK dat op 1 juli begon en duurt tot en met 8 juli en daarna de Europese kampioenschappen in augustus.

Meer berichten