Poppenkist

Ik had me er vorig jaar al op verheugd. Het werd toen op het laatste moment afgeblazen. Dit seizoen gaat het wel door. Afgelopen zaterdag was de primeur. Varen over de Waal van Zaltbommel naar Slot Loevestein en eventueel weer terug. Voor een schamele tien euro koop je een dagticket. Op het water de golfslag trotseren. Continu verbaasd zijn over al het verkeer wat op schootsafstand passeert. De vakantiegangers op de cruiseschepen zie ik nu zonder verrekijker. Dat wordt me een partij zwaaien.

Op Loevestein kun je iets drinken of een rondleiding volgen. Ongetwijfeld hoor je dan het verhaal van de ontsnapping van Hugo de Groot. Via een boekenkist. Natuurlijk is de originele kist in geen velden of wegen meer te bekennen. Ik moet juist denken aan een andere kist, authentiek. Veelvuldig heeft de kist staan te pronken op de planken in uitverkochte theaters. Met daarin poppen van acteur en toneelschrijver Jozef van den Berg.

Hij verliet in 1991 zijn vrouw en kinderen. Om de weg van God te volgen. Hij nam wat schamele bezittingen mee en zijn poppenkist. Hij betrok de fietsenstalling bij kasteel Neerijnen. Na twee jaar moest hij zijn optrekje verlaten. Gelukkig kon hij naar een particulier stukje tuin iets verderop verhuizen.

Hij woont er nu alweer vijfentwintig jaar. In een klein primitief hutje met houtkachel. Helemaal gelukkig. Volledig in dienst van God. Ik heb hem acht jaar geleden ontmoet. Een kort filmpje over zijn leven gemaakt. Een vrolijke man en duidelijk in zijn keuze over de afgelegde weg en zijn liefde voor God.

Intrigerend verhaal. Een gevierd theatermaker, die weliswaar zijn gezin achterliet, maar zijn gevoel heeft gevolgd. Hij leeft al die jaren van giften van de mensen om hem heen. Geen behoefte aan materieel bezit. Of het moet zijn poppenkist zijn. Een onafscheidelijk koppel.

Meer berichten