Foto: Marco Borggreve
Foto: Marco Borggreve (Foto: Marco Borggreve)

Serie concerten in de Sint-Maartenskerk

Iedere zomer organiseert de Muziekkring Bommelerwaard en omstreken een serie concerten in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Meestal zijn dat orgelconcerten. In deze monumentale kerk staat een al even monumentaal orgel dat uit het eind van de 18e eeuw dateert. Voor het eerste concert, op zaterdag 7 juli om 20.00 uur, is er gekozen voor een recital van de in Zaltbommel woonachtige sopraan Irene Maessen, begeleid door Hugo Bakker op het orgel.

Zaltbommel - Maessen heeft opgetreden met de bekendste orkesten en operagezelschappen van Europa. Op het programma staat een twintigtal liederen, onder meer van Franse componisten waarmee Irene een bijzondere affiniteit heeft (Honegger, Fauré, Poulenc) en een aantal Nederlandse componisten uit de 20e eeuw (Albert de Klerk, Hendrik Andriessen, Alphons Diepenbrock). En er is zowaar nog een connectie met de regio via een bewerking van psalm 6 van Constantijn Huygens, heer van Zuilichem en Munnikenland, diplomaat uit de 17e eeuw maar bekender als vermaard dichter, luitspeler en componist. Tijdens het concert verzorgt Hugo Bakker twee intermezzi voor orgel solo.

Het volgende concert (14 juli) wordt verzorgd door Wim Diepenhorst, organist die tevens als orgelspecialist verbonden is aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Een ander hoogtepunten uit de serie is het concert van Sander van Marion op 4 augustus waaraan een aantal koperblazers zal bijdragen. Dit concert krijgt een feestelijk tintje, want Van Marion hoopt dit jaar 80 te worden. Aangezien hij zijn afscheidsconcert in de Laurenskerk in Rotterdam in januari al heeft gespeeld zou dit zomaar zijn laatste optreden in Zaltbommel kunnen worden.

De vermaarde Bach-kenner Kees van Houten verzorgt op 11 augustus het jaarlijkse Bach-concert. Op 1 september concerteert Laurens de Man, één van de meest virtuoze jonge organisten en dat niet alleen van Nederland. Hij trad al meerdere keren op in de Sint-Maarten en de Gasthuiskapel, altijd met een bijzonder enthousiast publiek.

Informatie
De entree voor het concert van Irene Maessen en Hugo Bakker bedraagt 10 euro. Donateurs en leden van de Zaltbommelse koren KZM Belcanto en het Zaltbommels Kamerkoor krijgen 2 euro korting (met één introducé(e)). CJP en CKV: 5 euro.

Details over de musici, de programma's, aanvangstijden en entreeprijs vind je, zodra ze bekend zijn, op www.muziekkringbommelerwaard.nl.

Meer berichten