Vakantie!

Van een vakantie genieten begint eigenlijk al bij de voorpret. Dat begint al bij de vage plannen, het zoeken, het uitwisselen van de mogelijkheden, het beslissen en het uiteindelijk boeken van de overeengekomen bestemming.

Het kan een uurtje of een dag reizen zijn of van alles wat daar tussenin zit. Het maakt niet uit, want weg is weg. Het is een proces waarbij doorgaans de endorfine gehalte op een bepaalde en prettige hoogte blijft. Het is dan alleen nog maar wachten op het moment van vertrek.

En dat duurt soms erg lang. Vooral wanneer je die vakantie boekt vlak na een vakantie. De echte fanatieke vakantievierders hebben al een nieuw plan panklaar tijdens het vieren van een vakantie. En een week of twee voor vertrek begint het te kriebelen. De voorbereidingen en de allerbelangrijkste dagelijkse vraag die telkens terugkomt. Hoe zal het weer weer zijn?

De oppas en de lijst met aanwijzingen voor de huisdieren regelen. Indien nodig een afspraak maken voor een controle van de auto. Olie peilen en het wassen is een standaard karweitje. Ook de tuin nog even van te voren fatsoeneren.

Het controlelijstje van de vorige keer met aantekeningen komt voor de dag. En de logeerkamer verandert langzaam in een opslagplaats. Tassen, bed- en badkamergoed en (veel te veel) kleding dat wacht op een wasbeurt of al dat inmiddels heeft ondergaan, schoenen en allerlei andere noodzakelijke, minder en veel minder noodzakelijke spullen vinden hun weg naar de kamer.

We gaan meestal een weekje, maar het kunnen dan ook net zo makkelijk drie weken zijn. Elke keer vraag ik me af hoe dit allemaal toch ooit in de auto zal passen. En er hoeft allang geen campingbedje, buggy, speelgoed, pampers, kinderstoeltje en bijbehorende spullen meer mee. En toch is het steeds weer een uitdaging, want de vrijgekomen opslagruimte wordt ruimschoots in beslag genomen.

Ik durf het niet hardop te zeggen, maar er zijn aanwijzingen dat een bepaalde meereizend persoon altijd meer kleding inpakt dan noodzakelijk is. Ik heb er geen foto's van, maar ik zie het steeds weer na thuiskomst dat één of meer zorgvuldig gewassen en gestreken stapels kleding dat nog zorgvuldiger in een tas c.q. koffer was geplaatst in een soort van achteruit spelen van een film weer in de kast verdwijnen. Een niet geheel onherkenbaar tafereel volgens mij. We kunnen daar altijd weer goed om lachen. En dan denk ik aan die vakantievierders die zomaar besluiten om op dezelfde dag een vakantie te boeken, wat spullen in een koffertje en of rugzak mikken en dan gaan vertrekken. Eigenlijk heeft dat ook wel wat, maar dan wel al die voorpret missen? Nou, daar zijn wij nog niet aan toe.

En dan hebben we het nog niet gehad over de napret. Eerlijk gezegd is het uitpakken, opruimen, wassen en nog meer opruimen niet het vrolijkste gedeelte, maar dan komen die evaluaties, het uitdelen van de aangeschafte cadeautjes, het in de kast plaatsen van de kleine souvenirs, het verzamelen van de gesmartphonede foto's en dat is allemaal wel leuk hoor. En een mooie fotoboek maken is de kers op de taart.

En natuurlijk gaat het ook over wat we volgend jaar zouden willen doen! We krijgen meteen weer zin. Met die endorfine zit het voorlopig wel goed!

Meer berichten