Logo carillon.nl


Een gepassioneerde Nollie de Leeuw, "Er blijft geen cent aan de strijkstok hangen."
Een gepassioneerde Nollie de Leeuw, "Er blijft geen cent aan de strijkstok hangen." (Foto: Mirjam Duijts-As )

Maasdriel steunt haar missionarissen

Voor de 29e keer voert Maasdriel van 2 tot en met 6 juli actie voor de eigen missionarissen. Twee sterke vrouwen en een man weten zich gesteund door het thuisfront. Stichting 'De Wilde Ganzen' verdubbelt de opbrengst.

door Mirjam Duijts-As

Maasdriel - De Drielse Missionarissen zijn een begrip bij veel inwoners van de gemeente Maasdriel, Kerkdriel, Velddriel, Hoenzadriel en Alem. De grote gezinnen van deze katholieke streek van de Bommelerwaard kenden in de vorige eeuw veel missionarissen. Mannen en vrouwen die geïnspireerd door hun geloof in andere delen van de wereld zich belangeloos inzetten en proberen bij te dragen aan een beter leven voor de mensen daar.

Het werk van de missionaris is veranderd. Gebleven is hun grote mate van betrokkenheid en inzet. De huidige missionarissen zijn moderne mensen die door middel van kleinschalige projecten heel goede mogelijkheden en kansen creëren die direct aan de plaatselijke bevolking ten goede komen. Zo werkt Will van Mer als verpleeg- en verloskundige in Kameroen en steunt de plaatselijke bevolking in het opzetten van goede kraamklinieken met goede en verantwoorde zorg voor moeder en kind. Maria Poulisse runt in Colombia een dagopvang voor gehandicapte kinderen. Leo van Beurden is priester en als zielzorger werkzaam, daarnaast is hij betrokkens bij het besturen van een grote scholenstichting in Indonesië.

Nollie de Leeuw- Van Hooft uit Kerkdriel kan als bestuurslid van de stichting 'Maasdriel steunt haar Missionarissen' gepassioneerd vertellen. Al van kinds af aan kent zij de huidige missionarissen persoonlijk. "Zo heb ik met Maria Poulisse op school gezeten, en Leo Beurden ken ik uit de kennissenkring van mijn ouders. Het is een kleine dertig jaar geleden dat de vader van Maria Poulisse, Jan Poulisse, het hoofd van de Kerkdrielse jongensschool samen met een vriend van missionaris pater Essing, Henk Broekmeulen, op het idee kwamen dat de Drielenaren ten tijde van de kermis misschien wel wat geld konden missen voor hun missionarissen. Er kon best een rondje af voor de missionarissen. Er werd een werkgroep opgericht die in 1990 werd omgezet in een stichting 'Maasdriel steunt haar Missionarissen," aldus De Leeuw- Van Hooft.

Een heel ambitieuze stichting die er alles aan doet het werk van de drie huidige missionarissen bij het thuisfront onder de aandacht te brengen. Daarnaast hebben zij contact met de landelijke stichting Wilde Ganzen. Elk jaar wordt door de missionarissen geld gevraagd voor concrete projecten. Na goedkeuring hiervan verdubbelt Wilde Ganzen het opgebrachte bedrag. Ook dit jaar zijn de projecten alle drie goedgekeurd.

Will van Mer is momenteel op vakantie in Nederland. Zij zal op woensdagavond 27 juni om 20.00 uur iets over haar boeiende werk vertellen in het parochiecentrum aan de Heer Arnoldstraat 57b in Kerkdriel, iedereen is welkom.

Kijk voor meer info op missionarissenmaasdriel.nl.

Meer berichten