Olivier Meiler met Harry, een van 'zijn' drie katten die ook liever een oppas aan huis heeft. Foto: Alie Bakkenes
Olivier Meiler met Harry, een van 'zijn' drie katten die ook liever een oppas aan huis heeft. Foto: Alie Bakkenes

Bijverdienen als kattenoppas

Jongeren komen, net als gewone mensen, altijd geld te kort. Een maand duurt iedere keer weer langer dan verwacht en het zak- of kleedgeld is veel te snel op. Dus zoeken ze een baantje. Waarmee ze in de avonduren, de vrije weekenden en de vakanties iets kunnen bijverdienen. Voor die mooie nieuwe sneakers, of om de tank van de scooter vol te gooien. Maar wat doe je als vakkenvullen of bessen plukken niet je hobby is? Olivier Meiler zette zijn kwaliteiten op een rij en vond een gat in de Maasdrielse markt: de kattenoppas, of beter, het gebrek daaraan. Inmiddels heeft hij een eigen 'bedrijfje' en past hij op katten van mensen die op vakantie of een weekendje weg zijn.

door Alie Bakkenes

Rossum - Eigenlijk begon het al vorig jaar zomer. De 15-jarige VWO scholier verveelde zich nogal. Al die vrije zomerweken moesten worden gevuld en het liefst wilde hij een bijbaantje. "Ik was toen nog veertien en dan is het lastig een baantje te vinden," vertelt Olivier die middenin de toetsweek zit, maar toch even de tijd neemt om zijn verhaal te vertellen. Hij wil deze zomer immers graag veel klandizie.

Kater Poes
Olivier zit op school in Zaltbommel en fietst iedere dag vanuit zijn woonplaats Rossum heen en weer naar het Cambium College. Hij woont op mooie plek aan de dijk met zijn ouders, jongere broertje en drie katten die een prominente plaats innemen binnen het gezin Meiler. Twee van de drie katten waren al voor dat het gezin twee jaar geleden in het huis kwam wonen, onderdeel van het gezin. De derde, een grote rode kater die luistert naar de naam 'Poes', was van zijn opa, van wie het huis eerder was. "Toen mijn opa overleed zijn wij hier gaan wonen en hebben Poes erbij genomen. Dat bleek niet zo'n succes. De drie dieren, die onafhankelijk van elkaar heel lief zijn, konden het totaal niet met elkaar vinden." Het was zelfs zo erg dat de familie een ander huis zocht voor kater Poes. Dat werd gevonden, maar Poes had het daar totaal niet naar zijn zin. Olivier: "Hij was zo ongelukkig dat hij niet meer at en hij vermagerde zienderogen. Toen hebben we hem weer terug gehaald."

Stressvol
Met een paar 'maatregelen' die getroffen werden, was de situatie veel beter onder controle te houden. De ervaring met hun drie wel heel verschillende dieren, bracht Olivier op een idee. Veel mensen die op vakantie willen, of een weekendje weg, zitten met hetzelfde probleem: wie past er op de dieren? Olivier: "In tegenstelling tot veel andere dieren zijn poezen erg gehecht aan hun omgeving. Opvang in een pension kan voor een kat heel stressvol zijn." Het gezin Meiler weet daar, niet in de laatste plaats door het verkassen van kater Poes, over mee te praten. "Als wij op vakantie gaan, komt er altijd familie in ons huis. Ze kunnen dan van Rossum en de omgeving genieten en passen tegelijkertijd op de drie katten. Zo zijn er drie partijen tevreden: wij, de familie die op ons huis past én de katten."

Vrijwilligerswerk
Olivier weet waar hij het over heeft, want een jaar lang was hij vrijwilliger in het asiel in Bruchem. "De nieuwe geuren en alle andere katten, een hond kan daar bijvoorbeeld veel beter mee omgaan," heeft hij daar gemerkt. Iemand die op de katten past in hun eigen huis, dat is ideaal. Maar voor veel mensen is het lastig om het altijd maar weer aan een familielid of de buren te vragen. Olivier: "Je hebt dan snel het gevoel dat je ook wat terug moet doen en dat kan niet altijd." In zijn zoektocht naar de mogelijkheden stuitte hij op een dierenoppas-app die in grotere steden volop wordt gebruikt. Maar In de Bommelerwaard is deze niet of nauwelijks bekend. Olivier besloot daarom zijn eigen website te maken. Het kwam daarbij handig uit dat zijn moeder webdesigner is en hij zelf, naar eigen zeggen, 'redelijk handig' is met de computer.

Omgewaaide struik
Inmiddels heeft hij al een aantal klanten in Rossum en Hurwenen, maar ook in Kerkdriel en in Heerewaarden. De prijs voor oppassen hangt af van het aantal katten die verzorgd moeten worden en de eventuele extra taken. Als je hem inhuurt, doet hij in overleg meteen wat de buurvrouw ook zou doen: de post op een stapel leggen, de planten water geven en eventueel stofzuigen als het nodig is. "Ik kwam eens op een adres waar een struik was omgewaaid. Ik heb toen even per whatsapp met de mensen overlegd en heb voor hen de struik opgebonden. Dat zouden wij thuis ook fijn vinden, denk ik dan maar." Voor het passen op een kat vraagt Olivier vier euro per dag, voor iedere kat extra komt er vijftig cent bij.

Spannend
Als Olvier de kat(ten) komt verzorgen blijft hij gemiddeld een half uur tot drie kwartier bij de dieren. "Het ligt een beetje aan de katten," vertelt Olivier. "Sommigen willen graag even worden aangehaald of op schoot, maar ik heb ook wel eens opgepast bij een kat die ik vijf dagen achter elkaar niet te zien kreeg." Dat vond hij wel een beetje spannend, vertelt hij erbij. Maar na overleg met de eigenaars via whatsapp bleek dat voor hun kat heel normaal. "Bovendien was het eten iedere keer op en op de zesde dag zag ik hem bovenop een auto zitten. Hij vond mij waarschijnlijk ook spannend en durfde niet tevoorschijn te komen."

Eitje
Als een klant onverhoopt ook nog andere dieren heeft die verzorgd moeten worden, is dat voor Olivier geen bezwaar. "Als iemand een konijn heeft of een vis, wil ik die ook te eten geven, dat is geen probleem. Ik heb ook al eens bij iemand de kippen verzorgd, die legden als beloning een lekker eitje!"

Meer informatie? www.kattenoppasrossum.nl

Meer berichten