Reuzenberenklauw

door Bert van Kessel

Nee, dat is het niet. Een grotere variant van een in stukken gesneden gehaktbal met daartussen plakjes uien. Hard gebakken in de frituur. Nee, ik heb het hier over een uit de kluiten gewassen plant. De gemeente Zaltbommel waarschuwt zijn inwoners bij het weghalen van dit onkruid. Draag handschoenen en beschermende kleding. De haartjes op de roodgevlekte steel en de plantsappen zorgen voor irritatie. Heb je de plant in een onachtzaamheid moment aangeraakt, dan is direct handelen vereist. Afspoelen met veel water en de huid minstens een week niet blootstellen aan de zon.

Het is nogal wat. Je zou er bijna nerveus van worden. Gelukkig wist ik het. Onlangs heb ik een trosje planten gerooid. Met een boomtakzaag heb ik ze eerst laten vallen. Daarna met een andere zaag gekortwiekt en ze vervolgens afgevoerd in de groene container. Eigenlijk moet je ze met wortel en al vernietigen. De kans dat ik volgend jaar weer aan de slag moet is levensgroot.

De gemeente Zaltbommel helpt mee met de bestrijding. Althans als de planten langs fiets- en wandelpaden en speelplaatsen staan. In parken, plantsoenen en langs slootkanten worden de reuzenberenklauwen in principe met rust gelaten. Waar trek je de grens? Net alsof kinderen niet op die plekken ravotten. Of bij een regenbui niet schuilen onder die enorme bladeren.

Ze woekeren verder als er niets gebeurt. Net als de Japanse duizendknoop, waar ik vorig jaar over schreef. Stengels van deze 'groene sloper' zijn zelfs via tuincentra en webshops te koop. Niet te geloven. Hij is bijna niet uit te roeien en gewoon te verkrijgen. Een reuzenberenklauw is daar speelgoed bij. Even voor de goede orde, de gewone berenklauw komt ook voor in ons land. Gelukkig heeft 'ie geen brandhaartjes en kunnen we hem gewoon bestellen in een cafetaria.

Meer berichten