Pelgrimstocht vanuit Bommelerwaard

Binnen de Kempen staat het pelgrimeren op de kaart. Steeds meer basisscholen, met name groep 8, sluiten aan om een dagje onder schooltijd op pad te gaan. Dit jaar bestaat het pelgrimeren voor de jeugd in Vessem 10 jaar. Het afgelopen jaar hebben ruim 900 leerlingen kennis gemaakt met het pelgrimeren.

Regio - Mientje van de Graaf en Henk Murraij lopen zelf al jaren mee en hebben het idee vanuit Vessem naar regio Den Bosch en de Bommelerwaard gebracht.

Eerste wandeling
De eerste wandelingen zijn inmiddels gemaakt met het Fioretti College uit Veghel. Vijf klassen gingen in de week van 12 tot en met 16 maart op pad naar de Abdij van Berne in Heeswijk. In overleg met de Abdij is er een dagprogramma gemaakt waarin de leerlingen een rondleiding kregen binnen de Abdij en in gesprek gingen met de Prior van de Abdij.

Levenspad
"Op een toegankelijke manier laten we de kinderen van de basisscholen en met name de groepen 8 en de eerstejaars van het voortgezet onderwijs, kennis maken met de pelgrimstocht in hun leven", vertelt Mientje van de Graaf. "Wij proberen ze bewust te maken van het levenspad dat ze bewandelen", vult Henk Murraij aan. De leerlingen worden vooraf door een dagcoördinator bezocht die uitlegt wat het pelgrimeren is, wat dat voor hen inhoudt en nodigt ze uit om met een aantal begeleiders op pelgrimstocht te gaan. "Het avontuur onderweg houdt de kinderen bezig", zegt Van de Graaf aan. "Waar slaap je zoal en hoe kom je aan eten en drinken?" Murraij: "In feite zijn we allemaal pelgrims en vanaf onze geboorte tot aan onze dood onderweg op ons levenspad. Het is zo mooi om te doen en hen bewust te maken hoe zij door het leven kunnen gaan."

Nooit stil
"Vraag eens aan een kind wanneer je door het bos loopt: Zullen we eens stil zijn en kijken wat er allemaal te zien, te horen en te ruiken is? Zullen we dat 1, 2, 3, 4 of 5 minuten doen? Veelal is het antwoord: "Och, 5 minuten lukt wel hoor." Wat er dan voor antwoorden komen na afloop. Ik heb dit gezien, ik heb dat gehoord. En eigenlijk is het nooit stil in mijn hoofd." Volgens de organisatoren komt de vraag naar pelgrimstochten voort door de drukte en de technologie die altijd 'aan' staat. Daarom blijven de mobieltjes thuis tijdens de tocht.

Binnen de Bommelerwaard willen ze nu ook met scholen gaan pelgrimeren en en de mogelijkheid bieden om hiermee kennis te maken. Er wordt dan met name gedacht aan de groepen 8 van het basisonderwijs en het eerste jaar van het voortgezet onderwijs.

Meer info
Scholen of leerlingen die interesse hebben kunnen dit laten weten aan Mientje van de Graaf, via het e-mailadres mientjevandegraaf@hotmail.com, of bij Henk Murraij, via murraij.henk@planet.nl.

Meer berichten