Glaasje op...

door Robert Goesten, Michigan, U.S.A.

"Glaasje op, laat je rijden..." Deze uit 1966 daterende tekst, van het gelijknamige liedje vertolkt door de zwaar besnorde volkszanger Sjakie Schram, klinkt ons wat oudere lezers nog levendig in het oor. "...Glaasje op, niet achter het stuur". Ik weet zeker dat nu u dit leest u de melodie nog een tijdje hoort nazoemen. Bij mij werkt dat in ieder geval wel zo. Het 'glaasje op, niet achter het stuur' werd later de slogan van de door de overheid georganiseerde anti-alcoholcampagne die het autorijden na het gebruik van vuurwater moest terugdringen. In de politiek, landelijk of regionaal, stond een ieder achter dat beleid want het drinken van alcohol, en vooral teveel alcohol, was in het verdomhoekje geplaatst. Slecht voor het lichaam en slecht in het verkeer. Er is echter een revolutie aan het opborrelen in Den Haag waarvan je van de ene in de andere verbazing rolt en zelfs zonder dronken te hoeven zijn.

Een ogenschijnlijke meerderheid in het parlement onder leiding van VVD'er Erik Ziengs wil het mogelijk maken om 'een glaasje' te schenken in sommige gelegenheden, zoals bij de kapper, de kleermaker of de supermarkt, om maar een paar voorbeelden te noemen. Volgens hem kunnen de 'traditionele bedrijfsmodellen op die manier worden versterkt'. In gewoon Nederlands: met een drankje erbij wordt de stoffige kapperszaak nog een gezellige boel en de kleermakerswinkel een plek om een broek aangemeten te krijgen met daaropvolgend een flinke kegel om mee naar huis te nemen. De omzet van al dat gedrank en gedrink mag de normale omzet niet overstijgen, waarschuwt de liberale parlementarier, die kennelijk niets van de blauwe knoop moet hebben. Dat betekent zoveel als een extra taak voor de controleurs van de overheid die daar weer toezicht op moeten gaan houden. Nog meer bureaucratie en ik maar denken dat de VVD daar niets van moet hebben. Misschien knijpen die controleurs wel een oogje dicht als ze in één van de kapperszaken tijdens hun werk aan een wijntje nippen. Met een oog dicht kun je immers beter proeven.

Begrijp me niet verkeerd; mij kan het niet schelen wat u drinkt en waar maar het voorstel druipt van de hypocrisie. Een overheid die alcoholgebruik om vooral gezondheidsredenen wil terugdringen maar die het gebruik van een glas buiten het café en de veiligheid van de huiskamer bevordert. Het was beter als men belangrijker zaken op de agenda zouden zetten. Eén daarvan zou kunnen zijn dat zo'n vierhonderdduizend kinderen in Nederland in armoede leven en meestal zonder ontbijt naar school gaan. Dat lijkt me belangrijker dan een overbodige nieuwe drankwet. Het is nog lang geen wet, maar, zoals gezegd, er lijkt een meerderheid in de Tweede Kamer voor te bestaan. Die spuwen er blijkbaar ook niet in. De regering voelt er echter niks voor en ik hoor hen dat andere nummer van Sjakie Schram al neuriën wanneer ze aan het voorstel van Ziengs denken: "Wat een spreker is die man, wat een spreker is die man. Da's een man die ouwehoeren kan!"

Meer berichten